Toiduuudised

KÄES ON NÕIAJOOGI AEG! Valmista angervaksast isiklik maagiline rüübe 

Toidutare, 14. juuli 2019, 12:06
Foto: Svetlana Zaitseva/Õhtuleht
Kodumaiseks nõiarohuks kutsutud mesilõhnaline angervaks on just oma nupud avanud ja lausa kutsub oma tervistavat sisu tallele panema.

Angervaksa kasutamine toiduvalmistamisel on üha laienev trend. Värsketest õitest valmistatud siirupit saab kasutada nii jookide valmistamisel, aga ka kookide ja magustoitude maitsestamisel.

Angervaksa võib praegusel ajal leida kõikjalt. Natuke lääge ja natuke mõrkjas ja natuke mesine - maitsebukett on sama õrn nagu pitsiline õiski.

Põneva maitsenüansi annavad õied nt panna cottale või kreembrüleele, selleks tuleks õied koores läbi kuumutada ja siis välja kurnata. Peenestatud õisi võib panna nt koogitainasse või jäätisesse. Ka lihtsalt joogivee maitsestamiseks nt koos mustsõstralehtedega sobib angervaks hästi. Angervaks lehti võib kasutada salatites. Praegu on parim aeg kasutada värskeid õisi ja lehti ning kuivatada talveks.

Kust leida

Angervaksa leiab niisketelt niitudelt, soisetelt metsadelt. Heades tingimustes sirgub taim kuni kahe meetri kõrguseks.

Üsna palju on angervaksa teedeäärsetel kraavidel, kus taime siiski toiduks korjata saaste tõttu ei tasu. 

Ürdist on leitud C-vitamiini, park­aineid, fenooliühendeid, eeterlikku õli, kõrgemaid rasvhappeid, salitsüülhappe estreid, vanilliini, värvaineid antotsüaane, glükosiide, on Õhtuleht kirjutanud. 1835. aastal eraldati angervaksa õitest esimest korda salitsüülhapet, millest siiski veel aspiriini ei tehtud.

Happe atsetüülimiseni ehk ravimina stabiilselt kasutuskõlblikuks muutmiseni läks veel aastaid. See õnnestus alles 1897. aastal, kui Saksa farmaatsiafirma Bayer patenteeris selle aspiriini nime all.

Vanarahva nõiataim

Rahvasuus on angervaks tuntud ka nõiataimena. Vanasti joodi kuivatatud angervaksa õitest tehtud teed, kui oli vaja ravida külmetushaigusi. Ka aitas see tee leevendada erinevaid naistevaevuseid, alates nurgavoodi palavikust kuni valgevooluseni.

Angervaksa tallele panemiseks on mitmeid mooduseid. Üks lihtsamaid on korjata õisikuid ja panna kuivama. Hiljem saabneist imelist mesist teed.

Teine võimalus on valmistada angervaksa siirup.

Tee nii:
Selleks tuleb korata paras hulk õisikuid ning panna need siirupisesse vette keema, arvestades näiteks 1,5 liitri vee peale kaks kilo suhkrut ja paarkümmend angervaksaõisikut. Osad retseptid soovitavad lisada veel sidrunit, sidrunikoore tükki ja sidrunihapet, et meisist maitset veidi tasakaalustada.

Siiruplil tuleb lasta jahedas kuni viis päeva maitse intensiivistumise eesmärgil seista. Seejärel tuleks kurnata ning pudelitesse villida. Säilitamise eesmärgil võiks keeduse korra veel üles kuumutada. 

Samal teemal

7. juuni 2019, 06:49
12 soovitust ravimtaimede kogumiseks ja kuivatamiseks
28. aprill 2019, 12:16
PUHASTA KEHA MÜRKIDEST! 5 sammu, kuidas vabaneda tõhusalt jääkainetest
20. november 2018, 14:43
APTEEKER SOOVITAB: nii on kõige lihtsam palavikku alla võtta

TOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee