Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht
Toiduuudised
15. mai 2019, 12:13

RANNAHOOAJA SUPERTOIT! Muna on hästi omastatav, kalorivaene ning toitaineterikas (2)

Muna on üks alahinnatumaid supertoiduaineid, mis aitab kaalust alla võtta, kasvatada lihasmassi ning olla lihtsalt hea tervise juures.

Olgu need munad siis keedetud, pošeeritud, omletina või vähese õliga praetud – tulemus on ikka üks. Muna on inimesele väga kasulik, kuna on hästi omastatav, kalorivaene ning toitaineterikas.

Kohe kindlasti tuleks mune kasutada kõikvõimalike proteiinipulbrite asemel, leiavad Austraalia toitumisteadlased, vahendab Daily Mail. Kõiksugused proteiinijoogid võivad olla väga kallid ja sisaldada aineid, mida sulle pole vaja. Muna on looduslik valguallikas, mis on odav ning väga käepärane.

Ka praegu populaarsetes vahelduvpaastudes soovitatakse ülimadala kalorsusega päevadel süüa muna, kuna see on organismile erakordselt hästi omastatav. Seetõttu on muna väga hea toit tulemusi ihkavale (tervise)sportlasele.

Selles osas lähevad arvamused lahku, kas eelistada vabakäigu- või puurikanade mune. Uuringud on näidanud, et vabakäigukanade munades võib olla kahjulikke ühendeid, kui kanade jooksualas on saastunud kohti.
Enamik gurmaane teab, et vabakäigukanade munad on maitsvamad. Seetõttu tasub uurida, kus kanakesed on saanud siblida ja joosta ning eelistada nende toodangut.

Munad on tohutult toitainerikkad, on kirjutanud Õhtuleht. Üks muna sisaldab vitamiine, seleeni, fosforit, folaati, kaltsiumi ja tsinki. Munades leidub sageli puudujäävaid B-rühma vitamiine, mis on vajalikud pea kõikide füsioloogiliste protsesside toimimiseks. Vitamiine on rohkem munarebus, rasvlahustuvaid vitamiine (A-D-E) leidub ainult rebus. Munarebu vitamiinidesisaldus on võrreldes teiste loomsete toitainetega üks suuremaid.

Munad on küll kolesteroolirikkad, kuid  halva kolesterooli taset tõstavad nad vähesel määral vaid 30% inimestest. Küll aga tõstavad munad hea kolesterooli taset, vähendades paljude haiguste, nende seas südame isheemiatõve ohtu.

Munades leidub antioksüdante, mis võitlevad vanadusega kaasneva nägemisteravuse languse vastu ning aitavad ühtlasi vähendada kaeriski. Silmanägemist toetab ka A-vitamiin.