Foto: Allikas Panthermedia/Scanpix
Retseptid
11. juuni 2018, 08:46

Maasikad, meie looduslik antidepressant

Maasikamaania on praegu kuumim sõna maiasmokkade seas, sest turul võistlevad eri maade mammud, ning juba on Lõuna-Eestis valmis need esimesed päris magusad kodumaised marjad.

Maasikate kasulikud omadused pole vast enam kellelgi eriline üllatus. Neis sisaldub ohtralt B-rühma vitamiine (rohkem foolhapet), E- ja K-vitamiini ning mitmeid kasulikke mikroelemente, nagu vaske, koobaltit, mangaani, tsinki ja joodi. On suisa väidetud, et viie maasika söömine vastab C-vitamiini sisalduse osas ühele apelsinile.
Maasikad on ka väärtuslikuks rauaallikaks. Meedikud küll nendivad, et kel on rauapuudus, vaid marjadega seda ei kata. Selleks tuleks maasikaid mitu kasti süüa.
Vast kõige olulisem on aga esimeste suviste maasikate psühholoogiline väärtus. Põhjamaalaste alateadvuses on punane, magusalt lõhnav mari seotud väga tugevalt puhkuse, lõdvestuse ja soojusega. Maasikad meenutavad meile lapsepõlve muretust ja kõike tõeliselt magusat elus.
On isegi uuringuid, kus on näidatud, et maasikal on stressi leevendav efekt. Maasikad nimelt aitavad kaasa loodusliku õnnehormooni ehk serotoniini tekkimisele.  Seetõttu võib marja vaadelda kui omalaadset nõrka looduslikku antidepressanti - ehk nad teevad head, ent väljakirjutatud ravimeid ei asenda.
Ehk siis head nautimist! Omalt pool otsisime kolm nutikat maasikaretsepti, millega peaks saaba rahudlatud nii esimese maiustamise- kui ka hoiustamise vajaduse.