Foto: Toby Scott
Vene köök
7. juuni 2018, 14:31

Kääritatud salsa cruda

Tegemist on suurepärase viisiga kääritada hiliskevadisi ja suviseid puu- ja köögivilju ning kasutada ära seisma jäänud jogurti- või keefirivadak. Kääritamiseks piisaks ka ainuüksi soolveest, kuid vadak kiirendab protsessi ja lisab ensüüme, nii et miks mitte? Küpsed puuviljad annavad salsale mõnusa meki. Kirsside asemel võid kasutada küpseid mangosid, aprikoose, virsikuid või ploome. 

Koostisosad
1 tk Kurk (u 220g)
2 tk Küps tomat
2 tk Sibul
25 g Viilutatud talisibul
Hakitud till või petersell
1 tk Värskelt pressitud sidruni mahl
1 tk Mahedamaitseline värske tšilli
70 g Küpsed kirsid, kivideta
Himaalaja roosa sool (peeneteraline)
960 g Jogurti- või keefivadak või vesi

Valmistamine
2 l
1. Kui tegemist ei ole mahekurgiga, siis koori see. Haki kõik köögiviljad ja pane need suurde kaussi. Lisa sidrunimahl, viilutatud tšilli, ja kirsid. Vispelda sool ja jogurti- või keefirivadak purgis hästi kokku, lisa kausi sisu ja sega kõik korralikult läbi. Sulge purgi kaas tihedalt ja lase kuni 10 päeva toatemperatuuril seista (suvel on segu valmis umbes 4 päevaga).
2. Keera paar korda päevas purgilt kaas maha, sest purki koguneb käärimise kõrvalsaadusena süsinikdioksiidi. Teine võimalus on katta purk musliini/marli ja kummipaelaga, kuid sel juhul ei ole lõpp-produkt nii kihisev. Kui köögiviljad on sinu maitse järgi hapud, hoia neid külmikus ja söö salsa kuu aja jooksul ära. Lusikatäis või kaks kääritatud salsa cruda’t on suurepärane lisand mistahes einele, samuti võid seda lisada oma igapäevasele salatile. See on äärmiselt värskendav!