Toiduuudised
7. juuni 2018, 13:41

Lihtne küpsisetest paljastab, kas süsivesikud teevad su paksuks

Süsivesikud on kaasaegse saledat joont hoida sooviva tervisliku toitumise verivaenlased. Neid on juba üle mitmekümne aasta üritatud igal moel toidust kõrvaldada, kuna mõjuvat kehale vaid halvasti. Ent kas tõesti? Kõiges üks lihtne test võimaldab sul mõista, kes ka tegelikult pead nisujahust küpsetistest ja pastast loobuma.

BBC saates „Kogu tõde süsivesikutest“ avalikustati, et süsivesikud on asjata põlu all. Iga inimene peab lihtsalt teadma, kuidas tema keha suudab neid omistada.
Esiteks pole kõik süsivesikud ühesugused. Osad neist on tõesti meie tervisele pigem halvad ja põhjustavad kaalutõusu, teised aga võivad olla üsnagi kasulikud.
Süsiveskutele vastuvõtlikust võib saate hinnangul testida ühe väga lihtsa katsega. Võta kõige tavalisem neutraalse maitsega nisujahust kreeker ja mälu hoolikalt. Samal ajal pane stopper käima. Kui kreekeri maitse muutub suus magusaks enne 30 sekundi piiri, võid julgelt küpsist edasi näsida. Kui aga see võtab kauem aega või ei muutugi magusamaks, siis hoidu süsivesikutest nagu katkust.
Selle testi leiutanud Kanada geneetik Sharon Moalem ütleb, et aeglane või olematu maitse näitab keha suutmatust süsivesikuid tõhusalt kasutada. See omakorda võib viia kaalutõusuni.
Testi olemus pole veel lõplikult paljastatud. On oletatud, et süsivesikuid paremini omastavatel inimestel esineb süljes rohkem seedeensüüm amülaasi, mis muudab tärklist paremini energiaks.
Seega, küpsis põske ja kell käima.
Kui tunned suus magusat maitset vähem kui 14 sekundit pärast kreekeri suhupistmist, kasutab su keha süsivesikud väga tõhusalt ja sa võid neid tarbida päevas kuni 250 grammi eest.
15.30 sekundit lubab sul süüa süsivesikuid mõõdukalt, nii 175 gr päevas.
Enam kui 30 sekundit aga näitab, et süsivesikuid võiks süüa vaid 125 gr päevas.
Tuleb ka õppida teha vahet nn headel ja halbadel süsivesikutel. Valged ja beežid süsivesikud on nisujahu ning kartulid ja riis. Neis sisaldub tärklis muutub seedekulglas glükoosiks, ning mille ülejääk ladestub kehas rasvana.
Head süsivesikud sisalduvad rohelistes puu- ja köögiviljades. Need on ka kiudainerikkad, mis imenduvad vähe ja aitavad seedimist korras hoida.
Uuringud ka näidanud, et nn halbu süsivesikud sa muuta paremaks, näiteks lubades neil korra täielikult maha jahtuda. Sel moel muutuvad tärklise molekulid raskemini omastatavateks. Samal põhjusel tasub ka saia hoida külmikus.