Foto: Jaan Heinmaa
Kalatoitude retseptid
10. mai 2018, 06:04

Ahjukala kaselehepestoga

Kevadel ahvatleb kõik noor ja roheline suristama pestosid. Ka noorte kaselehtedega saab ahvatlevalt rohelise vitamiinirohke pesto, nautida seda röstitud caiabattal või sellega kala ahju küpsema panna. Hõrk ja kevadine kõhutäis!

Kogus: neljale

Koostisosad
1 tk Suur valge kala filee (nt tursk või koha)
1 tk Väike sidrun
1 dl Kaselehepesto
200 g Väike porgand
3 spl Ekstra virgin oliiviõli
Meresool
Must pipar
3 spl Serveerimiseks kaselehepesto
KASELEHEPESTO
1 dl Röstitud hakitud metspähkleid
1 dl Noored kaselehed
0.5 dl Oliiviõli ( või viinamarjaseemne- või muu meelepärane õli)
Meresool
0.5 tk Soovi korral värskelt pressitud sidruni mahl

Valmistamine
1. Koori porgadid, poolita või jäta terveks, laota ahjuplaadile- nad võiks olla enam- vähem ühesuurused, et kõik ühel ajal küpseks saaksid. Nirista peale head oliiviõli ja maitsesta  meresoola ning  pipraga. Küpseta ahjus 200 kraadi juures u 10 minutit.
2. Lükka porgandid panni äärtesse ja tõsta plaadi keskele kalafilee, mis maitsesta eelnevalt soola ja pipraga, pigista peale sidrunist mahla ja kata poole pestoga. Küpseta veel 15-20 minutit või kuni kala  ja juurikad küpsed. Nirista serveerides veel peale kaselehepestot....
3. Surista kokku kõik ained, kuni saad meeldivalt tummise pestokastme. Maitsesta soovi korral hapuka sidrunimahlaga.  Säilib nädal aega külmas.
NB! Kala ei tohiks kindlasti üle küpsetada, ainult nii jääb see hõrk ja hea! Valge kala asemel võib kaselehepestoga ahju minna ka punase kala filee.