Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
16. aprill 2018, 04:53

Rahustav rosmariin

Rosmariin on unustamatu aroomi ja maitsega igihaljas taim. Ürdil on rahustav mõju ja kuuma vannivette lisatuna toimib see ka suurepärase lõõgastajana. Legendi järgi vohab rosmariin eriti võimsalt selle maja ümbruses, kus püksid on naise jalas.

KUST PÄRINEB? Rosmariini on Vahemere maades läbi aegade väärtustatud kui head ravim- ja maitsetaime. Vana-Kreekas põimisid õpilased endale rosmariinioksakesi juustesse, et õpitu paremini meelde jääks. Keskajal oli mõnel pool komme panna deemonite ja luupainajate peletamiseks padja alla rosmariinipõõsast võetud oksake. Taim on olnud au sees ka pulmatseremooniatel – rosmariinioksi pisteti pulmakimpudesse ja pruudid ehtisid end rosmariinist punutud pärjaga. Ühtlasi usuti, et kui oma armsale rosmariinioksaga vastu sõrme toksata, kindlustab see vastastikused tunded.
KUIDAS KASVATADA? Eestis ei ela rosmariin miinuskraadide tõttu tihti talve üle. Rosmariin on väga päikeselembene ja potis kasvatatav taim tuleb talveks kindlasti tuppa aknalauale tõsta. Kõige parem on rosmariini paljundada pistikutega, seemnest kasvatatud taimed kipuvad olema vähem elujõulised. Soojades maades võib see mitmeaastane igihaljas poolpõõsas kasvada ideaalsetes tingimustes lausa 1,8 m kõrguseks. Ümberistutamist rosmariin ei armasta ja ehkki taim kasvab üsna hästi pea igas pinnases, võiks see siiski olla pigem aluseline kui happeline. Nii võiks kasvupinnasesse mõne aasta tagant segada purustatud merekarpe.
MIKS ON HEA? Rosmariiniõied ja -lehed sisaldavad kergesti lenduvat õli, mis annab taimele ravitoime. Nii on rosmariini kasutatud seedimise soodustamiseks ning depressiooni, peavalude ja lihasekrampide leevendamiseks. Rosmariiniõlist usutakse olevat abi ka nahahädade, reuma, bronhiidi, põsekoopapõletiku ja külmetushaiguste korral. Tee valmistamiseks võta supilusikatäis kuivatatud lehti 3 dl vee kohta, kuumuta keemiseni ja lase jahtuda. Rosmariinitee toimib hästi suvimasenduse korral ning leevendab mao-, soole- ja gaasivalu. Üle nädala rosmariiniteed aga järjest tarbida ei soovitata. Rosmariiniteega juuste loputamine toonib juuksed läikivamaks ja vähendab nende väljalangemist.
KUS KASUTADA? Toitude kaunistuseks sobivad hästi nii rosmariiniõied kui ka -lehed. Kuivanud lehed võiks enne toidule lisamist peenestada, et eeterlik õli paremini mõjule pääseks. Rosmariin on tuntud oma tugevate maitse- ja lõhnaomaduste poolest – männihõngu meenutav aroom vallutab terve köögi. Kes pole varem rosmariini kasutanud, sel tasub alustada väga väikese ürdikogusega. Rosmariin sobib hästi küpsetatud ja grillitud kala, pardi-, kalkuni-, küüliku-, vasika-, veise-, lamba- ja sealiha, samuti kartuli-, tomati-, paprika-, suvi kõrvitsa-, baklažaani- ja läätseroogade maitsestamiseks. Rosmariini tasub lisada marinaadidesse, maitseõlide hulka ja kastmetesse.
KUIDAS SÄILITADA? Värskete rosmariiniokste säilitamiseks on need hea mässida niiske köögipaberi sisse ja hoida külmkapis kilekoti sees. Sel moel peaks ürt säilima nädalaid.