Foto: Eva Pärtel
Toiduuudised
5. märts 2018, 04:18

Metsasegadik ehk samblane spinatikook

Samblaselt pehme kook on naturaalselt roheline ja mahlane tänu spinatile. Ära pelga koogi köögiviljasisaldust! See teeb maiustuse vaid paremaks.
Biskviit:
  • 400 g külmutatud spinatit
  • 2 dl + 2 sl rapsiõli
  • 3 muna
  • 1,5 dl suhkrut
  • 250 g jahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit

Kreem:
  • 3 dl vahukoort
  • 2 sl suhkrut
  • 400 g toorjuustu
  • 1 tl vanillipastat

Kaunistuste tegemiseks:
  • 300 g eri värvi martsipani
  • 100 g muretainast
  • 50 g valget šokolaadi
  • 2 sl mandlilaaste


1. Sulata spinat sõelal ja pressi sellest välja võimalikult palju vett. Lisa 2 sl õli ja püreesta spinat saumikseriga.

2. Vahusta munad suhkruga. Nirista sisse 2 dl õli ja mikserda.

3. Sega jahu küpsetuspulbriga, lisa tainale ja sega lusikaga ühtlaseks.

4. Kõige lõpus sega tainasse ka spinatipüree.

5. Kalla tainas 24 cm läbimõõduga küpsetusvormi ja küpseta 180kraadises ahjus 45 minutit. Kontrolli küpsust puutikuga. Kui biskviit on valmis, võta see ahjust, eemalda vormist ja lase jahtuda.

Valmista kreem ja pane kook kokku

1. Kreemi tegemiseks mikserda koor suhkruga tugevaks vahuks. Sega sisse toasoe toorjuust ja vanillipasta. Kui toorjuust jääb jonnakalt tükiline, võta appi mikser.

2. Lõika jahtunud kook horisontaalselt kaheks võrdseks kihiks. Tõsta alumine koogipool tagasi vormi ja kata umbes poole koguse kreemiga. Aseta peale teine koogipoolik ja määri sellele suurem osa ülejäänud kreemist. Jäta natuke kreemi ka külgede määrimiseks. Kata kook pealt kilega ja pane ööseks külmkappi.

Valmista kaunistused

Linnupesad
Lõika pruun martsipan pikkadeks peenikesteks ribadeks ja keera rõngaks kokku. Linnukeste jaoks tee kollasest martsipanist pallid, kinnita neile punasest martsipanist nokad, silmad tee sulašokolaadi või musta värvi martsipaniga.

Lehekesed
Rulli roheline martsipan õhukeseks ja lõika välja lehekujulised tükid.

Metsateemalised küpsised
Küpsisteks rulli muretainas lahti ja lõika välja metsateemalisi kujundeid. Küpseta küpsised ahjus kuldseks ja kaunista sulašokolaadiga.

Kaunista kook metsaelanikega
1. Võta kook külmikust, eemalda koogivormist ja pane alusele. Määri küljed järelejäänud kreemiga.
2. Tõsta tordile kaunistused, pudista peale mandlilaastud ja serveeri.