Foto: Eva Pärtel
Toiduuudised
26. veebruar 2018, 05:18

Kuidas valmib must küüslauk?

Musta küüslauku peetakse Eesti supertoiduks. 

Mis on must küüslauk?
Must küüslauk on nädalaid madalal temperatuuril küpsenud naturaalne küüslauk. Pika küpsemisaja jooksul muutub küüslauk tumepruuniks, isegi mustjaks, tekstuurilt pehmeks ja karamelliselt kleepuvaks ning maitselt magushapuks.
Miks musta küüslauku süüa?
Tallinna Tehnikaülikooli teadlaste uuring näitab, et must küüslauk sisaldab toorest küüslaugust isegi 80 korda rohkem antioksüdante. Viimased on tervisele tähtsad, sest vähendavad mitme haiguse tekke riski ja pidurdavad vananemist. Must küüslauk vähendab ka võimalikke allergilisi reaktsioone, ennetab diabeeti ja põletikke, alandab vere kolesteroolisisaldust ja toetab immuunsüsteemi. Samas sisaldab toores küüslauk poole rohkem vitamiine.
Kust must küüslauk pärit on?
Must küüslauk pärineb Koreast, kuid on praeguseks armastatud toit terves maailmas. Seda valmistatakse ka Eestis. Meie mustale küüslaugule ei lisata lisa- ega säilitusaineid – see on täiesti naturaalne.
Kas musta küüslauku süües on hingeõhk küüslaugune?
Toore küüslaugu sööja hingeõhk võib olla küüslaugune isegi mitu päeva pärast mugula söömist. Musta küüslauku valmistav ettevõtja Margus Sarmet naerab, et musta mugulaga on teistmoodi. «Söö ja suudle,» julgustab ettevõtja, sest küpsedes asendub terav küüslaugulõhn maheda karamellise lõhna ja maitsega. Samuti puudub mustal küü slaugul seedimist ärritav kõrvaltoime.
Kuidas musta küüslauku toiduks tarvitada?
Musta küüslaugu valmistaja Margus Sarmet: «Must küüslauk sobib nii näksimiseks kui ka erinevatesse toitudesse. Sellega saab hea kastme, marinaadi, köögiviljatoidu, küpsetise, makaroniroa või risoto. Must küüslauk sobib hästi kokku baklažaani, tomati, oliivide, seente, mereandide, suitsutatud liha- ja vorstitoodete, juustu, trühvlite, tšilli, basiiliku, peterselli, ingveri, koriandri, pruuni suhkru ja seesamiõliga. Must küüslauk maitseb muide hästi ka lastele, kuid neile ei tohi öelda, et see on küüslauk. Musta küüslaugu võideks purusta mugul ja lisa pehmele võile. Magustoiduks tükelda musta küüslauku vanillijäätisele või tumeda šokolaadi fondüü sisse. Küpsetatud küüslauk sobib ka šokolaaditrühvlite südamikuks.»
Kondiiter Heidi Park: «Kuna olen sündinud Korea peres, on musta küüslaugu maitse mulle juba lapsepõlvest tuttav. Samas me ei söönud kodus musta küüslaugu mugulaid, vaid ostsime sellest valmiststud erinevaid kastmeid. Tean kodusid, kus küpsetati musta küüslauku, kuid meil nii ei tehtud, sest sel juhul lõhnanuks kodu küüslauguselt pikka aega. Tore fakt on see, et sõin musta küüslaugu mugulat esimest korda Eestis, mu sõbrad tõid seda mulle. Kasutan musta küüslauku niisama söömise asemel rohkem liha marineerimiseks koos sojakastme, suhkru ja riisiäädikaga. Hiljem praen liha vokkpannil.»
RAHVUSKÖÖGID
Itaallaste spagetinipp Itaallased ei murra pikki spagette kunagi enne keetmist lühemaks. Selleks et spagetid tervelt potti mahuksid, toimi nii, nagu õpetab MyItaly toidustuudio perenaine Heret Pauskar. «Pane pikad spagetid keeduvette ja suru neid poti sisse, kuni otsad vees pehmeks kaarduvad ja spagetid terves pikkuses potti ära mahuvad. Reegel on, et 100 g spagettide kohta käib üks liiter vett,» õpetab naine.
VANAEMADE TARKUSI
Mida teha ülekeenud toiduga kuumal pliidil?

Kui toitu on kuumale pliidile läinud, eemalda see kiirelt kuiva lapi või mõne esemega. Seejärel raputa selle koha peale soola, et hoida ära kõrbelõhna. Kui pliit on jahtunud, pese määrdunud koht puhtaks.
Kolm küüslaugunippi
1. Kui sööd küüslauku ja ei soovi, et sinu hingeõhk oleks järgmisel päeval pealetükkivalt küüslaugune, joo pärast mugula söömist täispiima. Piimarasv neutraliseerib terava küüslaugulõhna.
2. Küüslaugu kesta saad lihtsasti eemaldada, kui paned küüslauguküüned kaussi, katad selle kaanega ja raputad kaussi 20–30 sekundit. Sedasi eemaldub see kergemini.
3. Küüslauk ei säili külmkapis ega niiskes keldris, sest kipub seal hallitama minema. Küüslaugu säilitamiseks on kõige parem küll jahe, aga kuiv koht. Kõige parem on, kui paned mugulad paberkotti ja pistad kapi alla, sest põrandal on küüslaugu jaoks piisavalt jahe. Seda muidugi eeldusel, et sul pole põrandakütet.