Foto: Jaan Heinmaa
Hommikusöögi retseptid
19. veebruar 2018, 05:19

Munajuust

Soome päritolu munajuust on mahe ja pehme, sobib nii võileivale kui magustoiduga. Süüa võib seda kas kohe peale nõrutamist või üleküpsetatult. Ahjusoe juust on eriti maitsev koos muraka- või mustasõstramoosiga.

Koostisosad
1.5 l Täispiim
0.75 l Hapupiim
1 dl Hapukoor
2 tk Muna
1.5 tl Sool
1 tk Munakollane

Valmistamine
1. Kuumuta piim kastrulis peaaegu keemiseni, nii et see aurab, kuid ei mulise. Klopi munad lahti ja sega hapupiima ja hapukoorega, kalla kuuma piima sisse. Kuumuta segu uuesti peaaegu keemiseni ja seni, kuni eralduvad tahke mass ja vadak. Võta pott pliidilt, kata kaanega ja lase 30 minutit seista.
2. Tõsta tekkinud juustumass vahukulbiga kaussi, sega hulka sool (ja suhkur) ning soovi korral meelepärased lisandid. Pane nüüd marliga kaetud sõelale, keera marli ääred massile peale ja aseta peale raskus, pane järgmise päevani jahedasse seisma. Nüüd sobib juust näiteks leivale määrimiseks.
3. Üleküpsetamiseks tõsta nõrutatud juustumass ahjuvormi või -plaadile küpsetuspaberile. Munakollane klopi lahti ja määri juustu peale. Küpseta 250-kraadises ahjus 10–12 minutit, kuni juust pealt õrnalt pruunistub. Serveeri kuumalt või lase jahtuda.