Foto: Eva Pärtel
Toiduuudised
15. jaanuar 2018, 04:23

Kuidas teha? Pelmeenid kolme erineva täidisega

Isetehtud pelmeenidest paremaid ei ole! Nii et põll ette ja asu vahetevahel näiteks koogi asemel hoopis pelmeene meisterdama. Tee neid kohe suurem kogus, pane ülejäägid sügavkülma. 
Pelmeenitainas:
2 muna
3 dl vett
¼ tl soola
550–600 g nisujahu

      

1 Vispelda munad, vesi ja sool ühtlaseks.

    
2 Lisa pool jahukogusest ja sega lusikaga segamini.



3 Lisa ülejäänud jahu ja sega tainas kätega. Sõtku seda 4–5 minutit, kuni saad ühtlaselt elastse massi. Raputa tainale pisut jahu, kata kauss kilega ning jäta 30 minutiks toatemperatuurile ootele.
Vajadusel lisa jahu. Tainas peab sõtkudes käte küljest lahti tulema ja olema hästi rullitav. Samas ära jahuga liiale mine.

4 Vahepeal valmista pelmeenitäidis.
Klassikaline lihatäidis
Haki sibul ja küüslauk hästi peeneks. Seejärel sega kätega kõik ained kokku. Sõtku korralikult, kuni segu on ühtlane. Võid sibula ja küüslaugu soovi korral ka köögikombainis püreestada, siis ei jää täidisesse tükke.
TAIMETOITLASTELE. Aasiapärane köögiviljatäidis
Haki porgand ja brokolivars hästi väikesteks kuubikuteks (2 × 2 mm) ja tõsta kaussi. Klopi lahti muna, maitsesta soolaga ning prae pannil mõlemalt poolt küpseks. Jahuta ja haki
peeneks. Riivi ingver ja lisa koos muna, maitseainete ja õliga köögiviljadele.
TAIMETOITLASTELE. Spinati-juustutäidis
Pese spinat ja pane õlitatud pannile. Kuumuta lehti, kuni spinat närtsib. Jahuta ja haki peenemaks. Sega spinat riivjuustuga, maitsesta soola ja pipraga. Vormi tainast ja täidisest pelmeenid.

    

 5 Rulli tainas jahusel pinnal u 0,5 cm paksuseks. Lõika 4 cm läbimõõduga ümmarguse küpsisevormiga tainast kettad.

 
 6 Aseta ketta keskele 1 tl täidist.

 7 Tee käed jahuseks ja tõsta üks tainapool poolkuukujuliselt täidisele. Näpi selle lahtine serv korralikult kokku.

 
8 Tõsta pelmeeni nn poolkuu otsad kokku. Selleks keera pelmeen, täidis seespool, ümber sõrme ja tõsta ühe poolkuu ots teise peale ja vajuta tugevalt kokku.

    
9 Vajuta näpitud serv pisut pikemaks. Tulemuseks saad ümmarguse pelmeeni.

    
10 Aseta valmis vormitud pelmeenid jahusele lõikelauale ootele. Jahusele seetõttu, et need pinna külge ei kleepuks.
Pelmeene saab keeta, aurutada või sügavkülmutada
Keeda nii!
Kasuta pelmeenide keetmiseks suurt potti. Kuumuta vesi keemiseni ja aseta potti üks kiht pelmeene. Keeda neid 7–8 minutit ja tõsta vahukulbiga sõelale nõrguma. Nirista peale natuke õli, et pelmeenid üksteise külge ei kleepuks.
Auruta nii!
Tõsta pelmeenid ühe kihina umbes 15–20 minutiks aurutisse.
Sügavkülmuta nii!
Aseta keetmata pelmeenid ühe kihina alusele, kata kilega ja lase neil pool tundi külmuda. Seejärel võta pelmeenid külmast välja ja aseta õhukindlasse kaanega nõusse. Pane tagasi sügavkülmikusse.

HEA TEADA!
Kõige parem maitsekombinatsioon! Serveeri pelmeene hapukoorega, millesse oled hakkinud rohelist sibulat. Aasiapäraseid pelmeene serveeri soja- ja tšillikastmega.