Kiudainerikkad toidud

Pähklikook piparkoogipõhjal 

Pille Enden, 2. jaanuar 2018, 04:53
Foto: Jaan Heinmaa
Rikkaliku täidisega pirukas säilib päris pikalt sama maitsvana kui küpsetamispäeval. Võta kodus olevaid pähkleid-seemneid või koosta uus segu oma maitse järgi.

Koostisosad
PÕHI
50 g Piparkook
3 dl Nisujahu
125 g Või
2 spl Vesi
TÄIDIS
50 g Sarapuupähklid
40 g Kreeka pähklid
50 g Mandlid
75 g Seemnesegu (päevalille-, lina-, kõrvitsaseemned vm)
1.5 dl Pruun suhkur
1.25 dl Hele suhkrusiirup
40 g Või
3 tk Muna

Valmistamine
12 tk
1. Purusta piparkoogid ja sega jahuga, lisa külm tükeldatud või ja haki puruks, sega hulka vesi ja näpi ühtlaseks tainaks.
2. Suru tainas 24 cm pirukavormi põhja ja külgedele ning pane 30 minutiks külmkappi.
3. Pane pähklid, mandlid ja seemned ahjuplaadile, nii et sarapuupähklid jäävad teistest eraldi. Rösti 200-kraadises ahjus 7–8 minutit. Lase jahtuda ja hõõru sarapuupähklitelt kestad maha. Pane pähklid-seemned põhjale.
4. Pane suhkur, siirup ja või kastrulisse, kuumuta segades ühtlaseks. Lase pisut jahtuda.
5. Klopi munad lahti, vispelda hulka suhkru-siirupi-või segu. Vala põhjale. Küpseta 175-kraadises ahjus 30–35 minutit. Lase jahtuda ja serveeri jäätise või puuviljadega.