Itaalia köök
25. detsember 2017, 08:29

Krõbedad küpsised piparkoogivürtsidega ehk jõulu-biscotti

Krõbedaid jõuluaja küpsiseid võid valmistada sõpradele kinkimiseks või oma perele nautimiseks. Näiteks kasta neid oma kohvitassi, nagu lapsepõlves küpsistega sageli tegid. Biscotti'd valmivad väikse aja ja energiakuluga ning neid saab korraga suure ahjuplaaditäie! Kogus umbes 40 lõiku.

Koostisosad
TAINAS
100 g Toasoe või
2 dl Suhkur
3 tk Muna
7.5 dl Nisujahu
2 tl Ingver, jahvatatud
2 tl Kaneel, jahvatatud
0.5 tl Nelk, jahvatatud
2 tl Küpsetuspulber
1 tl Vanillsuhkur
0.5 tl Sool

Valmistamine
1 Vahusta toasoe või suhkruga, lisa ükshaaval toasoojad munad nii, et jätkad iga kord vahustamist.
2 Sega omavahel kuivained: jahu, vürtsid, sool, vanillsuhkur ja küpsetuspulber. Lisa saadud segu võivahu hulka ja sega kõik tihedaks tainaks.
3 Vormi tainast 3 pika saia ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 175 kraadi juures 15 minutit. Võta plaat ahjust ja lülita kuumus välja. Lõika pätsid 2 cm laiusteks ribadeks ja lase väljalülitatud ahjus järelkuumusel kuivada üsna krõbedaks. See võtab aega umbes tunnikese.
4 Nüüd lase küpsistel lõplikult jahtuda.

Mis on biscotti?
Küpsised on pärit Itaaliast ja sõna ise tähendab "kaks korda valmistatud", bis (kaks korda) ja cotto (valmistatud). Itaalias tähendabki sõna biscotti väga sageli küpsist, mis on tuletatud ladina keelest (bis coctum). Vähese veesisalduse tõttu säilitasid küpsised pikaks ajaks söödavuse ning said seetõttu väga populaarseteks meremeeste seas. Teadlased oletavad, et Christopher Columbuse lemmikmaiustuseks pikkadel merereisidel olidki just biscotti'd, neile võis loota ka siis, kui ülejäänud proviant oli otsas.
Meie kultuuriruumis on tegu vürtsitatud kuivikutega. Ning tänapäeval asendatakse nii Itaalias kui mujal osa jahust pähkli- ja/või mandlijahuga.