Foto: Jaan Heinmaa
Madala GI toidud
18. detsember 2017, 05:19

Soe ahjusalat safranikastmes

Üks toitev ja mõnus salat, mida peaks serveerima ahjusoojalt, et köögiviljad ei kaotaks oma krõbedust. Safranikaste on väga pidulik ja eriline, kuigi safranit peab tõeliselt armastama, et seda salatit koos selle kastmega nautida! Alati võib teha ka klassikalisema, veiniäädikaga kastme kõrvale, et oleks valikuvõimalus.

Kogus: viiele

Koostisosad
6 tk Porgand
4 spl Oliiviõli
2 spl Vahtrasiirup
1 tl Helbesool
Must pipar
400 g Lillkapsas
2 dl Must kinoa või beluga läätsed
1 dl Pekaanipähklid
70 g Beebispinat
KASTE
0.5 dl Oliiviõli
0.25 dl Vahtrasiirup
Sool
Must pipar
0.5 pk Safran (või klassikaarmastajatele 3 sl valget veiniäädikat)

Valmistamine
1. Kuumuta kõiki kastmeaineid väikses kastrulis segades, tõsta pliidilt ja lase maitsestuda, kuni valmistad salatit.
2. Koori porgandid ja lõika viiludeks, laota küpsetuspaberiga kaetud poolele ahjuplaadile. Nirista peale 2 sl oliiviõli ja vahtrasiirup. Maitsesta soola ja pipraga.
3. Lõika lillkapsas cm-paksusteks viiludeks ja laota teisele plaadipoolele. Nirista peale ülejäänud 2 sl oliiviõli, maitsesta soola ja pipraga. Rösti köögivilju ahjus 200 kraadi juures u 15-20 minutit või kuni nad on mitte ülearu pehmed ja kauni pruunika jumega.
4. Keeda ka kinoa või läätsed pakendil oleva juhendi järgi, nõruta. Rösti pekaanipähklid kuival kuumal pannil. Laota salatiained kohe kuumalt kihiti vaagnale ja serveeri kaste eraldi kõrvale! Vastavalt sööjate maitse-eelistustele serveeri kõrvale ka hapukoorekaste, sest kõigile ei pruugi peen safranikaste siiski meeldida.
5. Purusta väheke pähkleid kõige peale ja naudi!