Madala GI toidud

Ahjukõrvits tšillihelveste ja vahtrasiirupiga 

Lia Virkus, 18. detsember 2017, 05:07
Foto: Jaan Heinmaa
Pudelkõrvitsaid on väga erinevas kaalus, nagu ikka kõrvitsalistel kombeks. On poolekiloseid ja kahekiloseid, loomulikult kõik vahepealses kaalus samuti. Sellest sõltuvalt on ka küpsemisaeg vägagi erinev. Pildil olev pudelkõrvits kaalus 1, 2 kg

Kogus: viiele

Koostisosad
1.2 kg Piklik pudelikõrvits
2 spl Oliiviõli
Sool
Must pipar
Tšillihelbed
7 tk Värske loorberileht
30 g Või
2 spl Vahtrasiirup

Valmistamine
1. Lõika kõrvits pikuti pooleks. Koori kõrvits suht  paksult, kuni jääb kaunis oranz viljaliha. Jäta otsadesse sutsuke koort alles, et oleks kergem kõrvitsat tõsta. Puhasta ka seemnetest ja tõsta mõlemad küpsetuspaberiga kaetud  ahjuplaadile, lõikepool all.
2. Nirista peale oliiviõli, maitsesta soola ja pipraga, jahvata peale tšillihelbeid. Küpseta ahjus 20 minutit 220 kraadi juures.
3. Viiluta tihedalt kõrvitsad pealt, nagu hasselbacki kartulid, st mitte põhjani välja. Pane mõlemile poole kõrvitsat puulusikad, nii ei lõika põhjani, vaid puulusikavarteni. Torka mõlemile kõrvitsapoolikule 3-4 loorberilehte vahedesse, nirista peale sulavõid ja vahtrasiirupit. Jätka küpsetamist ahjus veel 20-30 minutit või kuni kõrvits parasjagu pehme, aga kindlasti mitte üleküpsenud.
 
HEA TEADA!
Ahjukõrvits saab veelgi paremaks  kui puistad need mõne meelepärase  riivjuustuga üle.  Proovi näiteks Västerbottensost juustu, mis annab sulades põneva maitsenüansi.