Veiseliha retseptid
18. detsember 2017, 05:14

Sült

Süldi keetmine tundub olevat küll üks raske ettevõtmine, kuid tegelikult valmib see enamalt jaolt ise vaikselt kööginurgas podisedes ja pärast külmikus hangudes. Liha hakkiminegi ei ole teab mis vägitegu, eriti kui see ette võtta koos lõbusa abitööjõuga.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: üle 60 min
4–5 tundi + 12 tundi hangumiseks

Koostisosad
1 kg Seajalg
1 kg Kondiga vasikaliha
3 l Vesi
1 tk Porgand
1 tk Koorega sibul
1 vars Varseller
6 tk Musta pipra tera
6 tk Vürtsi tera
2 tk Loorberileht
Tüümianioks
2 spl Valge veini äädikas
Sool

Valmistamine
1. Pane liha ja seajalad suurde potti, kata külma veega ja lase keema tõusta. Vala vesi ära, pese pott ja liha keedujääkidest puhtaks ning pane lihakraam potti tagasi. Nüüd kalla lihale umbes 3 liitrit vett või niipalju, et liha oleks üleni kaetud, ning lase uuesti keema tõusta. Riisu keeduvedelikule kerkivat vahtu hoolega.
2. Kui vesi on keema tõusnud, lisa tükeldatud porgand, sibul ja seller ning keeda väga vaiksel tulel 3–4 tundi. Umbes pool tundi enne keeduaja lõppu lisa tüümian, pipar, loorber ja vürtsiterad.
3. Eemalda liha kontidelt ja haki peeneks. Kurna keeduvedelik korralikult ja lase koos tükeldatud lihaga uuesti keema. Maitsesta julgelt soolaga – arvesta, et hangudes maitse nõrgeneb. Lisa äädikas.
4. Loputa vormid külma veega üle ning lisa iga vormi põhja viil porgandit ja väike tüümianioks. Tõsta ettevaatlikult peale süldiliha ja -vedelik. Jahuta ja lase üle öö külmikus hanguda.