Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
11. detsember 2017, 05:28

Hurmaa - looduslik meeleolu parandaja!

Hurmaa omapärane ja suussulav maitse pole ainuke jumalik asi nende viljade juures, nimelt on need täis tervisele kasulikke aineid.

Hurmaa kuulub suurde taimeperekonda, mille ladinakeelne nimetus Diospyros tähendab jumalate toitu. Selle hurmava puuvilja “avastas” 1851. aastal Jaapani lõunarannikult admiral Matthew C. Perry, kes viis vilja oma kodumaale Ameerika Ühendriikidesse. Esialgu üritati hurmaad kasvatada Washingtonis, kuid külmade talvede tõttu see ebaõnnestus. Sobiva kliimaga paik oli aga California, kus hurmaad tänapäevalgi laialdaselt kasvatatakse. Seda puuvilja tuntakse ka nimetuste diospüür, persimon, Jaapani aprikoos ja Jaapani kakiploom all.
Miks on hurmaa hea?
1 100 g viljaliha energiasisaldus on keskmiselt 70–80 kcal, mida annavad peamiselt looduslikud suhkrud. Rasva sisaldab hurmaa äärmiselt vähe, seetõttu sobib vili suurepäraselt tervislikuks vahepalaks.
2 Hurmaas leidub väärtuslikke kiudaineid. Piisav kogus kiudaineid hoiab seedimise korras ning aitab jääkaineid siduda ja väljutada. Hurmaa on ka hea beetakaroteeni allikas, millest keha sünteesib terve naha ja hea nägemise jaoks olulist A-vitamiini. Veel sisaldab hurmaa C-vitamiini ja pisut B-grupi vitamiine. Hurmaad tasub süüa, sest see hoiab haigused eemal, tugevdades tänu A- ja C-vitamiinile immuunsust. Kui aga tõbi on siiski tabanud, soovitatakse rahvatarkusele tuginedes mõni päev järjest kurku loputada värskelt pressitud sooja hurmaamahlaga, millele on lisatud natuke kaneeli.
3 Hurmaa parandab ka meeleolu. Üks küps vili annab vajalikku magneesiumi, mis on abiks närvide rahustamisel ja soodustab head und, fruktoos ja glükoos hoolitsevad aga hea tuju eest.
Kuidas valida ja säilitada? Hurmaa head kvaliteeti näitab ühtlaselt erkoranž värv. Ostmisel jälgi, et kest oleks täiesti terve ja vigastusteta. Pehme vili tuleks paari päeva jooksul ära süüa, sest seismisel kipub see mädanema minema. Nutikas on osta kõva hurmaa ja lasta sel toatemperatuuril paar päeva küpseda.
Kuidas ja kus kasutada? Hurmaa sobib tükeldatuna külmade lihalõikude kõrvale, puuviljasalatisse koos banaani ja apelsiniga, küpsetistesse, juustu- ja singisalatitesse ning isegi vokiroogadesse. Suurepärane on hurmaa juustukandikul koos viinamarjade ja pirnidega. Kooritud hurmaad või sellest valmistatud püreed võid lisada puuviljasalati, smuuti, jäätise ja sorbeti hulka ning kaunistada sellega kooke ja torte. Veel sobib hurmaa riisitoitude, linnuliharoogade, vähiliste ja jogurtiga.