Inglise ja Iiri köök
4. detsember 2017, 07:59

Advendiaja keeks

Rohke viskiga kook jäägu täiskasvanutele maiustamiseks, viskis leotatud kuivatatud puuviljad jäävad just sel moel eriliselt hõrgud ja head keeksi sees.  Eriti põnev oleks küpsetist nautida  klaasi viski või šoti kohviga, mis on iiri kohvi sugulane, kuid valmistatud šoti viskiga. Kogus 8 - 10 lõiku.

Koostisosad
TAINAS
2 dl Kuivatatud ploomid, tükeldatud
1 dl Rosinad, suured
1 dl Viski, soovitavalt Šoti
1 dl Metspähklid, hakitud
150 g Või, toasoe
2 dl Pruun suhkur
2 tl Vanillsuhkur
2 tk Muna
3 dl Nisujahu
2 tl Küpsetuspulber
1 tl Kaneel
1 tl Jahvatatud ingver
1 tl Jahvatatud nelk
GLASUUR
100 g Või, toasoe
3 dl Tuhksuhkur
2 sl Viski
2 tl Lahustuva kohvi pulber
KAUNISTAMISEKS
1 suur peotäis Röstitud metspähklid

Valmistamine
1 Tükelda ploomid kolmeks-neljaks, mõõda hulka ka rosinad ja lase neil üleöö viskis maitsestuda (kiirel puhul  piisab ka 3 tunnist).
2 Vahusta toasoe või suhkrutega. Lisa toasoojad munad ja omavahel eelnevalt segatud kuivained. Sega vähe, vaid kergelt! Keeks jääb küpsedes kohev vaid siis, kui tainast üle ei sega. Lõpuks lisa ploomid, rosinad, leotusviski ja hakitud pähklid. Sega tainas kiirelt ühtlaseks  ja kummuta võiga määritud ja riivsaiaga üle puistatud piklikku keeksivormi. Küpseta 175 kraadises ahjus 50-60 minutit või kuni sissetorgatud tikk jääb kuivaks. Lase jahtuda koos vormiga restil.
3 Glasuuri jaoks sega toasoe või tuhksuhkruga. Lahusta kohvipulber viskis ja lisa või-suhkru segule. Määri glasuur jahtunud keeksile, kaunista hakitud pähklitega.

NIPP!
Võitatud keeksivorm on hea seest üle puistada riivsaia asemel piparkoogipuruga- saad palju põnevama maitse.

NIPP 2!
Mugav on keeksi küpsetada silikoonvormis, sel juhul pole vaja vormi eelenavalt määrida ega riivsaia või piparkoogipuruga üle puistada. Silikoonvormist on mugav keeksi jahtunult kätte saada!