Sibulapirukas juustugaFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
20. november 2017, 05:04

Sibulapirukas juustuga

Kreemise täidisega piruka esmamaitsmisel on isegi raske arvata, mis komponent täidises on. Hea kaaslane nii kohvi kui veini kõrvale.

Koostisosad
100 g Külm või
1.5 dl Nisujahu
1.5 dl Rukkijahu
0.5 tl Sool
0.5 tl Kuivatatud tüümian
2 spl Külm vesi
TÄIDIS
1 kg Sibulad
75 g Või
2 tk Suur muna
2 tk Suur munakollane
2.5 dl Rõõsk koor 35%
2 tl Dijoni sinep
1 tl Tüümianilehed
Sool
Must pipar
80 g Tugevama maitsega riivjuust
Riivitud muskaatpähkel

Valmistamine
8tk
1. Mõõda jahud, sool ja tüümian lauale, lisa kuubikuteks lõigatud külm või ja haki suure noaga puruks. Lisa vesi. Suru tainaks ja vormi palliks. Keera toidukilesse ja pane vähemalt tunniks külmkappi.
2. Koori sibulad ja lõika hästi õhukesteks viiludeks. Sulata või pannil, hauta sibulad kaane all kuldseks ja pehmeks, selleks kulub 40–45 minutit. Jahuta.
3. Rulli tainas lahti ja pane 22 cm pirukavormi põhja ja äärtele. Torka põhi kahvliga läbi, kata küpsetuspaberiga ja pane peale raskus. Küpseta 15–20 minutit, eemalda raskus ja küpsetuspaber ning küpseta veel 5 minutit, kuni tainas on läbiküpsenud, kuldpruun ja krõbe.
4. Klopi munad ja munakollased lahti, sega hulka vahukoor, sinep ja tüümianilehed. Sega hulka sibulad, maitsesta soola ja pipraga. Vala segu põhjale, raputa üle riivjuustuga ja riivi peale muskaatpähklit. Pane ahju ja küpseta 35–40 minutit ehk seni, kuni täidis on tahe. Võta ahjust ja lase 10 minutit jahtuda, enne kui serveerid.