Aafrika köök

Vetkoek ehk rasvapirukad 

Pille Petersoo, 16. oktoober 2017, 02:46
VetkoekFoto: Hele-Mai Alamaa
Vetkoek on Lõuna-Aafrikas armastatud rasvapirukad, mida võib serveerida hakkliha, juustu või ka moosiga. Siinse retsepti järgi saab hästi mõnusad pehmed-tihked pontšikud. Fotol on need serveeritud riivitud juustu ja aedvaarika-sinikamoosiga.

Koostisosad
360 g Nisujahu
10 g Kuivpärm
1 spl Suhkur
1 tl Sool
1.75 dl Vesi
Praadimiseks õli

Valmistamine
6-8 suuremat või 10-12 väiksemat
1. Sega jahu, kuivpärm, suhkur ja sool omavahel, siis sega juurde üsna soe vesi (u 42 °C). Sega tainas ühtlaseks, puista peale veidi jahu. Kata tainakauss toidukile või puhta köögirätikuga ja lase soojas kahekordseks kerkida.
2. Vala väiksesse potti u 4–5 cm õli ja kuumuta u 200 kraadi juures. Jaota tainas väikesteks, umbes muna suurusteks pallideks. Vajuta need jahuste käte vahel lapikuks ja küpseta paarikaupa kuumas õlis mõlemalt poolt kuldseks.
3. Lase pontšikutel köögipaberil korra taheneda ja serveeri kohe. Serveerimiseks lõika need peaaegu pooleks ja täida meelepärase täidisega.