BobotieFoto: Hele-Mai Alamaa
Aafrika köök
16. oktoober 2017, 02:22

Bobotie ehk hakklihavorm

Bobotie on Lõuna-Aafrika kuulus muna-koorekattega hakklihavorm. 1954. aastal kuulutati see lausa rahvusroaks, aga nagu iga populaarse toiduga, on ka bobotie’st palju variante.

Kogus: kuuele

Koostisosad
2 tk Hakitud sibul
1 spl Või või õli
2 tk Hakitud küüslauguküüs
1 kg Veisehakkliha (võib kasutada ka lamba- või miks mitte jaanalinnuliha)
2 spl Karripulber vüi India karripasta
1 tl Kuivatatud tüümian
3 tk Nelgitera
5 tk Vürtspipratera
3 spl Mangotšatni
3 spl Rosinad soovi korral
2 tk Loorberileht
Sool
Must pipar
PEALEVALAMISEKS
2 tk Muna
3 dl Piim
Sool
Must pipar
Loorberilehed kaunistuseks

Valmistamine
1. Prae hakitud sibul võis pehmeks (u 10 minutit), sega aeg-ajalt. Lisa küüslauk ja hakkliha, sega hoolega läbi. Prae, kuni hakkliha värvi muudab. Sega juurde karri, ürdid, vürtsid, tšatni ja kaks loorberilehte. Maitseta 1 tl soola ja rohke musta pipraga. Kata pott kaanega, hauta 10 minutit.
2. Sega juurde riivsai, siis tõsta segu võitatud ahjuvormi (u 23 x 33 cm, 5–6 cm sügav). Silu pealt ühtlaseks. (Seda kõike võib juba eelmisel päeval teha).
3. Katte jaoks klopi piim, munad ja maitseained omavahel, kalla hakklihasegule. Laota peale ülejäänud loorberilehed. Küpseta 180kraadises ahjus 35–40 minutit, kuni munapiim on hüübinud ja roog pealt kenasti kuldne.
4. Soovi korral lisa hakkmassile riivitud porgandit, samuti võib “pikendada” hakkmassi riivsaia või piimas leotatud saiaviiludega. Rosinate lisamine bobotie’le on levinud, aga mitte kohustuslik. Minu lastele rosinad soolases toidus ei meeldi, nii et jätan need panemata.
5. Mangotšatni asemel võid lisada ka lusikatäie või paar kodust aprikoosimoosi või jätta see koostisosa lihtsalt ära. Bobotie’t serveeritakse alati kollase riisiga.