Lameleivad kartuligaFoto: Mari-Liis Ilover
Kiudainerikkad toidud
16. oktoober 2017, 03:42

Lameleivad kartuliga

Soojalt ahjust tulnuna, killu või ja soolahelvestega – pole paremat snäkki kui kartulileivad! Olgu põhjanaabrid tänatud selle retsepti eest. Soomes nimetatakse neid leibasid rieska. Kunagi ammustel aegadel on nende sünnile tõenäoliselt kaasa aidanud just vajadus ( ja võimalus!) kasutada söögitegemisel ära eelmise päeva kartuliputru. Lisaks võile saab soojale küpsetisele peale määrida ka sulatatud juustu või maitsestatud toorjuustu. Või maiustada koos juustuviilu, soola-, õrnsoolavõi suitsukalaga, munavõi, kodujuustu või muu meelepärase lisandiga. Leivakesed on kõige maitsvamad soojalt. Jahtunult võid neid pannil võis praadides üles soojendada.

Kogus: neljale

Koostisosad
5 dl Külm kartulipuder
5 dl Nisujahu
2 tk Muna
1 tl Sool

Valmistamine
1. Sega omavahel kartulipuder, jahu, lahtiklopitud munad ja sool. Sega käsitsi ja kergelt, just nii palju, et ained ilusasti seguneksid. Liigselt sõtkuda, rääkimata mikserdamisest, pole tarvis.
2. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Vormi plaadil tainast jahuste kätega (tainas kleepub korralikult, nii et kasuta jahu julgelt) neli umbes 17-sentimeetrise läbimõõduga lamedat pätsikest. Vajuta neisse sõrmedega süvendid. Küpseta 250 kraadi juures umbes 20 minutit, kuni pinnale tekivad tumedamad laigud.