PlovFoto: Tiit Efert
Kiudainerikkad toidud
9. oktoober 2017, 02:53

Plov (2)

Küsides laste käest, mida neile koolis süüa pakuti, saan vahel vastuseks: „No see punane riis, tead küll!” Siin siis minu versioon sellest „punasest riisist”. Ütlen kohe ära, et kui oled tõeline küüslaugusõber, siis peida riisi alla mitu küüslaugupead – need on küpsetatult nii maitsvad!

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min
1 tund ja 15 minutit

Koostisosad
RETSPET
1.2 kg Lamba-abatükk koos kondiga
1 tk Suur sibul
150 g Porgand
3 spl Külpressitud rapsi- või päevalilleõli
Sool
Värskelt jahvatatud must pipar
0.5 spl Jahvatatud vürtsköömned
1 tl Paprikapulber
1 näpuotsatäis Jahvatatud kurkum
3 spl Sumahh
200 g Riis
Keev vesi
1 tk Küüslaugupea välimine kiht eemaldatud
1 tl Tšillipulber või Cayenne'i pipar

Valmistamine
1. Lõika abatükist kont välja ja haki liha 2 cm suurusteks kuubikuteks. Haki sibulad ja riivi jämeda riiviga porgand. Kuumuta suures paksupõhjalises potis õli. Hõõru lambalihatükke rohke soola ja pipraga ning pruunista need koos kondijupiga pajas. Tõsta seejärel liha ja kont potist välja. Vajadusel lisa potti veidi õli ja pruunista kergelt sibulad. Tõsta seejärel liha ja kont potti tagasi ning lisa maitseained, sumahh ja riivitud porgand. Kuumuta kõik läbi – kui liha kipub liialt pruunistuma, lisa veidike vett.
2. Loputa riisi külmas vees, kuni tärklist enam ei eraldu. Tasanda potis lihatükid, vala peale riis ja mata küüslaugupea riisi alla. Vala poti ühest servast ühtlase joana peale nii palju kuuma vett, et see ulatuks sentimeetri jagu üle riisi. Maitse leent, vajadusel lisa soola. Kuumuta ilma kaaneta ja keskmisel kuumusel, kuni vedelik on aurustunud riisiga samale tasapinnale. Õngitse seejärel kont välja ja sega riis läbi. Alanda kuumust, kata pott kaanega ja auruta veel umbes 25 minutit.
3. Kontrolli küpsemise ajal paaril korral vedelikku ja lisa vajadusel vett. Valminud roog tõsta tulelt ja lase sel enne serveerimist veel 15 minutit kaane all haududa.