Kalatoitude retseptid

Nanni ahjukala 

Kristina Efert, 11. september 2017, 04:52
Nanni ahjukalaFoto: Tiit Efert
See ahjukalaroog on mind saatnud lapsepõlvest saadik ja toob mulle alati meelde toredaid mälestusi oma vanaemast, keda Nanniks kutsusin. Selliselt valmistatuna maitseb karpkala lausa imeliselt!

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
1.5 kg Karpkala või latikas
5 tk Värske loorberileht
50 g Või
Sool
Riivsai
200 ml Vesi vajadusel lisaks
10 tk Must terapipar

Valmistamine
1. Roogi kala ning eemalda soomused ja lõpused, kuid jäta pea ja saba külge. Lõika võist liistakud.
2. Tõsta kala restiga ahjupannile (minul on toredad puupulgakesed, mida ma kala alla sätin).
3. Maitsesta kala nii seest kui väljast soolaga. Pista kõhuõõnde 5–6 pipratera, mõned loorberilehed ja võiliistakud. Ülejäänud loorberilehed ja pipraterad puista ahjupannile. Raputa kalale riivsaia ning tõsta peale ka ülejäänud võiliistakud – nii saad kalale krõbeda ja kuldse naha.
4. Vala pannile 200 ml vett ja pista kala ahju. Küpseta 180-kraadises ahjus 30–40 minutit või kuni kala on küps. Kala küpsemise ajal kontrolli, et pannil oleks piisavalt vett – vajadusel lisa vett juurde, sest lõpus saad sellest maitsva kastme. Küpsust saad kontrollida, sikutades seljauime – kui see on lahti, on ka kala küps. Serveeri ahjukala koos keedukartulite ja pannile tekkinud kastmega.