Kõrvitsa-kitsejuustupirukasFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
28. august 2017, 03:50

Kõrvitsa-kitsejuustupirukas

Mee ja Vahemere ürtidega maitsestatud porru-kõrvitsahautisesse sobib pisut mõrkjat kitsejuustu väga hästi. Seda on siin just parasjagu, nii et pirukat söövad nii kitsejuustu nautijad kui sellest eemalehoidjad. Paku kõrvale lihapalle või praelõike ja sidrunimahlaga maitsestatud värsket rohelist salatit.

Koostisosad
TAINAS
5 dl Nisujahu
2 dl Riivitud juust
200 g Või
5 spl Külm vesi
TÄIDIS
1 tk Suur porru (u 200 g)
700 g Puhastatud kõrvits
3 spl Või
1 spl Mesi
1 spl Vahemere ürdisegu
2 tl Sool
0.5 tl Purustatud must pipar
6 tk Muna
6 dl Piim
3 dl Riivitud juust
100 g Pehme kitsejuust

Valmistamine
12 tk
1. Tükelda külm või jahu sisse ja haki puruseks massiks. Lisa riivitud juust ja külm vesi ning sega tainaks. Pane tainas kilesse mähituna täidise valmistamise ajaks külmkappi.
2. Poolita porru, puhasta ja lõika viiludeks. Riivi kõrvits jämeda riiviga. Hauta porru ja kõrvits võis pehmeks. Hautamise ajal ära hoia kastrulil kaant peal, nii saab liigne vedelik aurustuda. Maitsesta segu mee, ürdisegu, soola ja pipraga ning tõsta jahtuma.
4. Klopi munad kergelt lahti ning lisa piim ja riivitud juust.
5. Suru tainas suurema pirukavormi (25x35 cm) põhja ja äärtele ning torka kahvliga auklikuks.
6. Eelküpseta pirukapõhja 225-kraadise ahju keskosas 10 minutit.
7. Siis jaga vormi porru-kõrvitsahautis, tükelda peale kitsejuust ja vala üle munapiimaga.
8. Küpseta 200-kraadises ahjus veel umbes 45 minutit. Serveeri ahjusoojalt.