Põldmarja-õunapirukasFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
21. august 2017, 04:07

Põldmarja-õunapirukas

Õunapirukate klassika ‒ mahlane ja hapukas täidis krõbedas tainakoores. Põldmarjad teevad selle mõnusa küpsetise veelgi mahlasemaks.

Koostisosad
TAINAS
150 g Või
1.25 dl Suhkur
1 tk Muna
1 näpuotsatäis Sool
3 dl Nisujahu
0.5 tl Küpsetuspulber
TÄIDIS
1 kg Õun
400 g Põldmarjad
1.75 dl Suhkur
Kaneel
2 spl Nisujahu
1 näpuotsatäis Sool
1 tk Muna
PEALE
Suhkur pealeriputamiseks

Valmistamine
10 tk
1. Hõõru või suhkruga pehmeks. Lisa muna, sool ja küpsetuspulbriga segatud jahu ning suru kõik tainaks.
2. Kata 23 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga. Rulli jahusel laual 2/3 tainast lahti ning kata sellega vormi põhi ja ääred. Tõsta vorm ja järelejäänud tainas 10 minutiks külmkappi. Täidise tegemiseks koori ja poolita õunad, eemalda südamikud ja viiluta õunad õhukeselt.
3. Tõsta umbes 14 põldmarja esialgu kõrvale. Sega õunte hulka suhkur ja kaneel ning 2 sl jahu koos näpuotsatäie soolaga. Tõsta õunaviilud ja marjad kihiti põhjale.
4. Rulli ülejäänud tainas õhukeseks ruuduks, lõika sellest umbes 3 cm laiused ribad ja kata pirukas nendega. Määri tainaribad pealt munaga ja riputa üle suhkruga. Tekkinud avadesse pane kõrvaletõstetud marjad. Küpseta pirukat 180-kraadises ahjus 45‒50 minutit või kuni tainas on küps ja krõbe.