Küpsetised

Mascarpone-õunakook 

Lia Virkus, 4. september 2017, 03:43
Mascarpone-õunakookFoto: Jaan Heinmaa
Küpseta kook valmis eelmisel päeval ja kasuta selleks kodumaiseid hapukaid õunu. Esimene kodumaine suveõun valge klaar sobib suurepäraselt selle koogi sisse!

Koostisosad
500 g Õunad
1 tk Soovi korral värskelt pressitud sidruni mahl
PÕHI
250 g Digestive küpsised
100 g Või
1 tl Kaneel
TÄIDIS
750 g Mascarpone
300 g Vanillimaitseline kohupiimapasta
1 spl Suhkur
1 dl Maisitärklis
4 tk Muna

Valmistamine
12 tk
1. Purusta küpsised, sega kaneeli ja sulavõiga, suru 26 cm lahtikäiva vormi põhja. Küpseta 150 kraadi juures 10 minutit. Lase jahtuda.
2. Koori õunad, lõika sektoriteks ja viiluta. Kui õunad on vähehapukad, pigista sidrunist mahla peale ja sega läbi.
3. Täidise jaoks vahusta mascarpone kohupiimapastaga, lisa suhkrud, tärklis ja munad, vahusta kõik läbi. Sega hulka ka õunaviilud ja kalla segu vormi eelküpsetatud põhjale. Küpseta 150 kraadi juures u 1 tund (või 5–10 minutit kauem, oleneb ahjust). Pealt keskelt peab kook veel võdisema, kui ahjust välja võtad, aga keskmine osa ei tohiks olla äärtest madalam. Siis jääb mahlane ja hea.
4. Lülita ahi välja ja jäta lahtise uksega ahju jahtuma. Tõsta ööseks külma, maitseb parimalt külmana ja järgmisel päeval. NB! Kui teed seda kooki välismaiste õuntega, tuleks õunaviile suhkruga 5–10 minutit keet