kurgidFoto: Jaan Heinmaa
Retseptid
17. juuli 2017, 04:30

Värsked kurgid purki ja pannile

Nüüd, kui kurgid peenras valmivad, on neid kohe hulganisti võtta. Pane kurki kosutavasse smuutisse, supi sisse või prae pannil. Loomulikult sobib kurk ka salatisse ja tasub purki pista. Kurgiretseptide autoriks on Pille Enden.

Kurgi-mustika smuuti
Kurgi-sibula salat lõhega
Avokaado ja kurgi supp krevettidega
Korea kurgisalat
Vürtsine kurgi-sellerisalat
Teravad kurgid
Külmkapikurgid
Pannikurgid
Sidruni ja džinniga marineeritud kurgid

 
Kas teadsid?
Eestis kasvatatakse kurke 17. sajandi lõpust. Arvatavasti pärineb kurk Indiast ning kuulub koos kõrvitsa, arbuusi ja meloniga kõrvitsaliste sugukonda.
Miks osa kurke on mõrud? Mõni kurgisort on mõru, sest sisaldab rohkem mõruainet kukurbitatsiini. Mõrusust soodustavad ka temperatuuri kõikumine kasvuperioodil ja liigne kuivus. Kõige mõrum on tavaliselt kurgi varrepoolne osa, seega maitse kindlasti enne kurgist toidu valmistamist seda otsa.
Kas kurk on kasulik? Kurk on kalorivaene ja koosneb 95% ulatuses veest. Seetõttu on kurk tõeliselt hea janukustutaja. Vitamiinide ja mineraalainete sisaldusega kurk just ei hiilga, kuid märkimisväärselt on selles K-vitamiini.
Kas avamaakurke peab koorima? Kurke on vaja koorida vaid siis, kui koored on liiga okkalised, nii et neid on ebameeldiv süüa. Kurke võiks koorida ka siis, kui teed neist mahla.
Kas kurkidest saab ka moosi keeta? Jah, saab! «Hoidistaja salaraamat» õpetab tegema näiteks vanillitäppidega kurgimoosi. Selleks koori 1,2 kg kurke ja riivi need jämeda riiviga peeneks, lisa 350 g suhkrut ja jäta 30 minutiks ootele. Seejärel lisa kurkidele ühe vanillikauna seemned. Kuumuta segu keskmisel tulel umbes pool tundi. Püreesta kurgisegu ja moos on valmis.
Kuidas kurke kiirelt hapendada?
Kui soovid juba järgmisel päeval külalistele hapendatud kurke serveerida, saad nende valmimist kiirendada nii:
lõika kurgid pikuti sektoriteks, lõika ära nende otsad või tee kurkidesse kahvliga augud.
Pane purgi põhja kurkide maitsestamiseks peotäis mustasõstralehti, 1–2 sl tilli, 2 küünt küüslauku jms. Seejärel tõsta purki kurgid. 1 kg kurkidele kalla peale 1 liiter 1 sl soolaga segatud kuuma vett. Jälgi, et kurgid oleksid üleni vee sees.
Seejärel sulge purk raskusega, et kurgid välja ei hüppaks, kuid ära tee seda hermeetiliselt. Hea, kui kurgid raskuse ääre vahelt ka õhku saavad.
Jäta kurgipurk toatemperatuurile maitsestuma. Järgmisel päeval aseta see külmkappi, et hapendamine peatada.
Kuidas veel lihtsamini kurke hapendada?
Lõika kurgid sektoriteks ja pane koos soola, mustasõstralehtede ja küüslauguküüntega kilekotti. Sulge kott, raputa seda ja pane ööseks külmkappi maitsestuma.
Mis vahe on marineerimisel ja hapendamisel?
Marineerimisel kasutatakse äädikat, hapendamine toimub naturaalse käärimise teel.

PÕNEVAD SUUPISTED KURKIDEST
Kurgipaadikesed fetaga
Poolita kurgid. Pudista peale fetajuustu ja kaunista soovi korral mündilehtedega. Serveeri ja söö kohe.
Kurgi-avokaadosmuuti
Puhasta üks küps avokaado. Koori ja puhasta pehmest seemneosast kaks kurki. Tõsta viljad kannmikserisse, lisa natuke peterselli, 2 sl laimimahla ja pool klaasi vett ning püreesta ühtlaseks.                                          
Kurgirullid Koori kurgid ja viiluta köögiviljanoaga piklikeks õhukesteks ribadeks (u 2 mm). Aseta kurgiviilule natuke kitsejuustu ja õhuke singiviil ning keera rulli. Kinnita rull hambatikuga. Tee nii ka teiste kurgiviiludega. Kurgisalat munaga Lisa tavalisele hapukoore-kurgisalatile üks kahvliga peenestatud keedumuna. Värske kartuliga on see suvel parim söök.
MITMES JÄRGUS VALMIVAD KURGID
Hapnema pannes lõika osa kurke pikuti sektoriteks ja osal kurkidel lõika ära ainult otsad. Sektoriteks lõigatud kurke saad varem sööma hakata, teised hapnevad valmis järgmiseks päevaks.