Kiudainerikkad toidud

Kukeseenepirukad spinatiga 

Kristina Efert, 10. juuli 2017, 03:15
KukeseenepirukadFoto: Tiit Efert

Koostisosad
TAINAS
5 dl Nisujahu
11 g Kuivpärm
2.5 dl Käesoe vesi
1 tl Sool
0.5 tl Tuhksuhkur
1 tk Väike muna määrimiseks
TÄIDIS
400 g Kukeseened
100 g Porrulauk
150 g Lehtpeet või spinat
35 g Või
Sool
Jahvatatud valge pipar

Valmistamine
3 suuremat või 6 väiksemat pirukat
1. Mõõda kaussi vesi ning lahusta selles pärm, suhkur ja sool. Kuhja jahu puhtale tööpinnale, tee keskele süvend, vala pärmisegu sinna sisse ning sega ettevaatlikult kokku tainas. Sõtku tainas kätega läbi ja jaga see kolmeks pallikeseks. Tõsta tainapallid kaussidesse, kata rätiga ja aseta 1 tunniks kerkima.
2. Samal ajal tükelda kukeseened ja haki porrulauk peeneks. Haki ka lehtpeedi- või spinatilehed väiksemaks. Sulata pannil või ning prae kukeseeni ja porrulauku, kuni seentest ei eraldu enam vett. Maitsesta soola ja pipraga ning lisa seejärel lehtpeet või spinat.
3. Puista puhtale tööpinnale jahu ja rulli pallikesed kolmeks ringikujuliseks tainaleheks. Jaga täidis kolmeks osaks ja tõsta tainaringide keskele. Tõsta tainaservad üle täidise ja voldi korralikult kinni. Klopi lahti väike muna ja pintselda pirukad munaga.
4. Tõsta pirukad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 250-kraadises ahjus 10–15 minutit, kuni pirukad on kenasti krõbedad ja kuldsed.