Rabarberi-vaarika-laimitortFoto: Krööt Tarkmeel
Nädala kook
3. juuli 2017, 03:29

Rabarberi-vaarika-laimitort

Koostisosad
PÕHI
150 g Kakaoküpsised
75 g Taimne või, margariin või kookosõli
RABARBERITÄIDIS
200 g Hakitud rabarber
30 g Suhkur
1 tk Värskelt pressitud aimimahl
1 näpuotsatäis Kaneel
TOFFEE-TÄIDIS
150 g Kuivatatud datlid
75 g Vesi
1 tl Sool
LAIMI-MOUSSE
210 g Taimne koor - vahustatuna
1 tk Värskelt riivitud laimi koor ja pressitud mahl
125 g Mandlipiim
20 g Suhkur
0.75 tl Agar-agar
VAARIKA-MOUSSE
210 g Taimne koor - vahustatuna
125 g Püreestatud vaarikad
20 g Suhkur
0.75 tl Agar-agar

Valmistamine
1. Purusta küpsised. Sulata või ning sega küpsisepuru hulka. Suru mass kuni 20 cm diameetriga koogivormi põhja ja aseta külmkappi.
2. Keeda rabarber suhkru ja laimimahlaga moosiks. Mida kauem keedad, seda karamellisemaks täidis muutub. Jahtunud moos vala küpsisepõhjale.
3. Vala datlid, vesi ja sool potti ning kuumuta keemiseni. Kui vesi keeb, sega aeg-ajalt, et toffee põhja ei kõrbeks. Toffee on valmis, kui vesi on aurustunud ning datlidest moodustunud ühtlane mass. Jäta jahtuma.
4. Enne kreemide tegemist vahusta koor. Vala esimese osa koore hulka laimikoor ja -mahl, kuid ära sega läbi. Sega omavahel piim, suhkur ning agar-agar. Kuumuta keemiseni. Lase 1–2 minutit keeda, samal ajal vispeldades, ning vala kohe kuumana vahukoore-laimisegu hulka. Vispelda hoogsalt läbi ja vala koogivormi. NB! Agar-agar tahkub väga kiiresti! Ära jäta kaussi kreemiga seisma kauemaks kui paarkümmend sekundit.
5. Aseta laimikreemi peale toffee-täidis – kas lusika või pritskoti abil.
6. Teine kreem valmista nagu esimene. Sega vaarikapüree hulka suhkur ja agar-agar, kuumuta keemiseni ja lase 1–2 minutit keeda, samal ajal vispeldades. Vala kuum püree vahukoore hulka, sega läbi ja vala tordivormi. Aseta tort külmkappi. Juba 30 minuti pärast võib tordivormi eemaldada. Kaunista meelepäraselt!