Hiina köök

Aurutatud Hiina pelmeenid ehk jiaozi 

Tuuli Mathisen, 3. juuli 2017, 03:27
Aurutatud Hiina pelmeenid ehk jiaozi Tuuli Mathisen
See ajalooline toit on väga levinud Põhja- ja Kesk-Hiinas ning seda valmistatakse sageli ka suuremate pidude puhul. Tainast tasub otsida suurematest poodidest – müüakse sügavkülmutatuna, samas saab Hiina pelmeene teha ka õhukesest pastatainast.

Koostisosad
AURUTATUD HIINA PELMEENID EHK JIAOZI
300 g Delikatess-seahakkliha
1 spl Sojakaste
Sool
1 tl Seesamiõli
1 tl Shaoxingi riisivein, kuiv šerri või valge vein
1 dl Peeneks hakitud kapsas
2 tl Riivitud ingver
Hakitud roheline sibul
Valge pipar
1 pk Wonton tainaruudud
KASTE
1 spl Sojakaste
1 spl Riisiäädikas
1 tl Suhkur
1 tl Riivitud ingver
1 tl Riivitud küüslauk
Soovi korral hakitud tšillipipar
AURUTATUD KÖÖGIVILJAD
Ideaalselt sobivad aurutamiseks brokoli, lillkapsas, porgand, aeduba, suhkruherned ja kapsas

Valmistamine
Pelmeenid
1. Sega hakkliha sojakastme ja veidikese soolaga, lisa siis seesamiõli ning Shaoxingi riisivein. Kata kauss kilega ning jäta umbes 20 minutiks külma.
2. Piserda hästi peeneks tükeldatud kapsas soolaga, see aitab üleliigse vee välja ajada. Tõsta kapsa hulka ka ingver, roheline sibul ja valge pipar ning töötle mõni minut. Lisa kapsas hakklihale.
3. Aseta iga wonton´i-ruudu keskele 1 tl täidist, niisuta ääred ning vormi sobiva kujuga taskud.
4. Aurutamiseks aja vesi potis või pannil keema. Tõsta aurutuspoti põhjale küpsetuspaber ning aseta pelmeenid paberile. Auruta kaanega kaetult umbes 5 minutit.
5. Kastme puhul sega omavahel koostisained ning serveeri koos aurutatud Hiina pelmeenidega.
Aurutatud köögiviljad
1. Puhasta ja tükelda köögiviljad. Aseta küpsetuspaberiga kaetud auruti põhjale ning kata kaanega. Erineva küpsemisajaga köögivilju ära kokku pane. Aurutatud köögiviljad peaksid olema pigem krõmpsud ehk al dente kui ületöödeldud.
2. Maitsesta vähese soolaga ning enne serveerimist võid köögiviljad sulavõiga üle kallata. Rasvaine aitab nii köögiviljade maitset esile tuua kui ka paremini omastada neis sisalduvaid toitaineid.

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee