Rumeenia õunakookFoto: Hele-Mai Alamaa
Vene köök
3. juuli 2017, 04:58

Rumeenia õunakook

Ruxandra ema retsept – ainus kook, mida Rodica pidevalt küpsetab. Õunte asemel võib täidisesse panna kividest puhastatud kirsse või mureleid.

Kogus: kümnele

Koostisosad
300 g Nisujahu
0.5 tl Küpsetuspulber
200 g Toasoe või
100 g Hapukoor
100 g Suhkur
Määrimiseks muna
TÄIDIS
3 tk Õun
Suhkur
Kaneel

Valmistamine
1. Koori täidise tarvis õunad, eemalda südamikud ja riivi viljaliha jämeda riiviga. Pane riivõun väikesele pannile, lisa maitse järgi suhkrut. Kuumuta tasasel tulel 4–5 minutit, lõpuks maitsesta kaneeliga.
2. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, või, hapukoor ja suhkur ning sõtku korralikult läbi. Kui tainas jääb väga kleepuv, lisa lusikatäis või paar jahu. Jaota tainas kaheks ja rulli üks tainatükk jahusel laual poole sentimeetri paksuseks (kas ristkülikuks või kettaks, sõltub
vormist).
 
3. Tõsta tainas küpsetuspaberiga kaetud või korralikult võitatud 20 x 30 või 30 x 30 cm suurusele ahjupannile või 26 cm läbimõõduga koogivormi. Kata õhukese täidisekihiga, tõsta peale teine lahtirullitud tainaplaat. Pintselda tilga veega lahtiklopitud munaga ning torka kahvliga siia-sinna mõned augud.
4. Küpseta 200kraadises ahjus 25–30 minutit, kuni kook on pealt kuldne. Lase jahtuda. Nüüd lõika kook ruutudeks või kangideks, puista üle tuhksuhkruga ja serveeri.
HEA TEADA!
Kui täidis tuli väga mahlane, puista alumisele tainaplaadile esmalt riivsaia või jahu ja alles siis täidis.