TatrakissellFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
3. juuli 2017, 04:27

Tatrakissell

Seda kisselli võib nimetada jõujoogiks, kuna toortatar annab energiat ja väge. Tavalist kartulitärklist asendab edukalt toortatra peenjahu, sest see sisaldab tärklisetaolist valku. 

Koostisosad
1 l Vesi
4 spl Toortatra peenjahu
4 dl Värsked marjad või puuviljapüree
3 spl Mesi

Valmistamine
1,5 l
1. Lahusta jahu 3 klaasitäies vees ja sega ühtlaseks. Lase 1 klaas vett keema ning vala sinna sisse peenikese joana jahu ja vee segu. Sega pidevalt, et ei tekiks klimpe. Oota, kuni kõik läheb keema ja tõsta pliidilt ära.
2. Kui kissell on jahtunud alla 40°, vala segades sisse ettevalmistatud marja-või puuviljapüree ja mesi. Hästi sobivad blenderiga purustatud marjad, värsked puuviljamahlad või vees leotatud kuivatatud puuviljad.
HEA TEADA!
Toortatar sisaldab suurel hulgal P-vitamiini (8000 mg/100 g), mida nimetatakse sageli kapillaaride vitamiiniks, kuna see on vajalik kapillaaride seinte moodustamiseks, tugevdamiseks ja taastamiseks. See vitamiin peatab ka suhkruhaiguse arengu ja on võimeline isegi osalema selle ravimises. Looduslikes produktides on P- ja C-vitamiin ühe ja sama ühendi koostisosad ning nende suurepärased omadused avalduvad eriti efektiivselt koostoimes. Neid vitamiine on kasulik tarbida alati koos, seega on soovitatav lisada kissellile palju C-vitamiini sisaldavaid marju (mustikaid, vaarikaid, aedmaasikaid, jõhvikaid) ja puuvilju (näiteks kiivit).
Soovitus!
Võib valmistada vedelama või paksema kisselli (siis suurenda jahukogust). Eriti kasulik on tatrakisselli tarvitada enne intensiivset tegutsemist (füüsiline ja vaimne töö, sport, eksamid). Võib kasutada desserdina (eriti hea jahutatuna tatraküpsiste või juustuga). Sobib ka võtta 0,5‒1 l kisselli kaasa päevaseks joogiks-toiduks.