Kiudainerikkad toidud

Soe tomatisalat lehtkapsa ja musta riisiga 

Britt Paju, 26. juuni 2017, 03:32
Soe tomatisalat lehtkapsa ja musta riisigaFoto: Britt Paju
Must riis võib esmapilgul tunduda võõras, kuid see pähklise maitsega kiudainerikas riisisort võib peale esimest proovimist muutuda suureks lemmikuks. Ettevaatlik tasub olla heledate köögipindadega, sest laiali pudenenud riisist jäänud must plekk püsib üsnagi kangekaelselt. Lehtkapsas ilmutab end aeg-ajalt kaubandusvõrgus ja suve lõpupoole ka turul. Väärt toitaineid pungil kapsalist kohates varu seda rohkem ja säilita sügavkülmas.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min
30 minutit – 1tund, olenevalt ettevalmistusest

Koostisosad
1.5 dl Must riis
3 dl Vesi
400 g Kirsstomatid
200 g Lehtkapsas
1 spl Oliiviõli
2 spl Seesamiseemned
1 peotäis Basiilik
Sool
Must pipar
KASTE
3 spl Oliiviõli
1 spl Seesamiõli
1 tl Mesi
1 spl Sojakaste , gluteenivaba

Valmistamine
1. Keeda riis vaiksel tulel pehmeks. Must riis keeb pehmeks 40–50 minutit, kuid kui oled riisi eelnevalt kasvõi mõne tunni (või üle öö) leotanud, piisab ka peaaegu poole lühemast keetmisajast. Riisi võid ka varem valmis keeta, see ei pea olema soe.
2. Kata kaks ahjuplaati küpsetuspaberiga. Aseta ühele tomatid ning teisele tükeldatud ja jämedamatest rootsudest puhastatud lehtkapsas. Sega kapsas supilusikatäie õli ja näputäie soolaga ning puista peale seesamiseemned. Küpseta köögivilju 180-kraadises ahjus pöördõhurežiimil 10-15 minutit, kuni tomatid on küpsed (kuid siiski ühes tükis) ning lehtkapsas kenasti krõbe.
3. Kuni köögiviljad küpsevad, vala riis kaussi ja loksuta väiksemas kaanega purgis kokku kastmeained. Puista riisile krõbe kapsas ja tomatid ning hakitud basiilik. Lisa kaste ja pisut musta pipart ning sega ettevaatlikult läbi. Puista soovi korral peale veel pisut seesamiseemneid ja serveeri.