Moka kändFoto: Eva Pärtel
Nädala kook
22. mai 2017, 02:04

Moka känd

Neid nostalgilisi kohvimaitselisi koogikesi valmistavad ka tänapäeval mitmed pagaritöökojad. Sellest kogusest saad 5 kännukest. Kaunista need nii, nagu näevad välja metsas olevad kännukesed.

Koostisosad
BISKVIITPÕHI
5 tk Muna
5 spl Nisujahu
5 spl Suhkur
KOHVIKREEM
50 g Lahustuva kohvi pulber
2 tk Muna
2 spl Suhkur
30 g Nisujahu
2.5 dl Piim
50 g Või
IMMUTUSVEDELIK
1.5 dl Kange kohv
VÕIKREEM
150 g Toasoe või
75 g Tuhksuhkur
2 spl Kange kohv
1 spl Soovi korral brändi
KAUNISTAMISEKS
20 g Tume šokolaad
2 spl Pistaatsiapähklipuru
2 spl Sarapuupähklipuru

Valmistamine
1. Biskviitpõhja tegemiseks vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Sõelu sisse nisujahu ning sega ühtlaseks. Kata ahjuplaat (35 x 30 cm) küpsetuspaberiga ja kalla tainas selle peale. Küpseta 200-kraadises ahjus 8–10 minutit. Võta ahjust välja ja jäta jahtuma. Lõika biskviitpõhjast ümmarguse küpsisevormiga umbes 10 cm läbimõõduga kettad. Ülejääv biskviitosa pudista peeneks puruks ja küpseta 180-kraadises ahjus 5–10 minutit, kuni see on krõbe. Võta ahjust, jahuta ja hõõru läbi sõela – nii saad peenikese ja ühtlase koogipuru.
2. Kohvikreemi tegemiseks klopi munad suhkruga lahti. Sega sisse kohvipulber ja nisujahu. Pane 2,5 dl piima potti ja kuumuta keemiseni. Võta tulelt ja nirista eelnevalt segatud massi sisse. Sega ühtlaseks, kalla tagasi potti ning kuumuta madalal tulel pidevalt segades, kuni mass pakseneb. Kalla läbi sõela, sega sisse võikuubikud ja jahuta toatemperatuurini. Hoia vähemalt paar tundi külmikus.
3. Võikreemi tegemiseks vahusta või ja tuhksuhkur mikseriga kohevaks vahuks. Lisa kange kohv ja brändi ning sega ühtlaseks.
4. Koogikeste kokkupanemiseks immuta biskviitkettaid kohviga. Tõsta ühele biskviitpoolele kohvikreem ja aseta peale teine koogiketas. Määri kook pealt ja servadest võikreemiga. Veereta kooke biskviidipuru sees nii, et küljed saaksid rohkelt puruseks. Pane ülejäänud võikreem kondiitrikotti ning pigista koogikestele lainelise või sakilise kondiitriotsikuga servad ja seenekestele jalad.
5. Seenekübarate tegemiseks sulata tume šokolaad kuuma veevanni kohal ning tõsta küpsetuspaberile lusikaga väikesed seenekübarate moodi ringikesed. Lase külmikus taheneda ning tõsta seenejalgadele. Pudista koogikestele kaunistamiseks veel pistaatsia- ja sarapuupähklipuru. Hoia enne söömist paar tundi jahedas.

Retsept on pärit raamatust "Nostalgilised koogid ja tordid".