KartulisalatFoto: Hele Mai Alamaa
Kiudainerikkad toidud
15. mai 2017, 04:25

Kartulisalat, ideaalne kaaslane

Mulle hirmsasti meeldib kartul. Loomulikult mitte igasugune – kartul peab olema väga hea. Poest ei osta ma kartulit ii-al-gi. Kui, siis turult: Tartu turult, Võru turult... seal on Tallinnaga võrreldes sootuks teine feeling. Õnneks varustavad mind kartuliga enamasti ema-isa.

Koostisosad
1 kg Värske kartul
1 tk Punane sibul
KASTE
100 g Kapparid
200 g Kalamta oliivid
2 tk Värskelt pressitud sidruni mahl
0.5 tassi Oliiviõli
1 spl Vahtrasiirup
1 punt Värske petersell
Sool
Must pipar

Valmistamine
1. Lõika sibul õhukesteks viiludeks. Kui sa ei talu sibula teravat maitset, leota sibulaviile kuni ülejäänud kraami valmimiseni külmas soolvees.
2. Keeda kartulid soolaga. Värsketele kartulitele jäta kindlasti koor selga. Lõika suuremad kartulid sektoriteks, pisemad pooleks.
3. Kastme valmistamiseks haki petersell. Nõruta kapparid ja haki paar korda koos rohelisega läbi, et maitsed seguneksid. Sega kõik kokku: oliivid, õli, sidrunimahl, vahtrasiirup ja roheline, lõpuks ka sibulaviilud. Kõige lihtsam on kaste kätega läbi mudida ja soojadele kartulitele selga valada, siis tõmbavad need maitse hästi sisse. Kui vaja, lisa salatile soola, aga enne maitse, sest kapparid, oliivid ja sibul teevad oma töö.
4. Süüa võib seda salatit mitu-mitu päeva. Mõnus suvesöök musta leiva ja absoluutselt kõige muu kõrvale. Heade sõprade seltsis.