Veiseliha retseptid

Veisekeel sinepi-mädarõikakastmes 

Kristina Efert, 24. aprill 2017, 05:25
Veisekeel sinepi-mädarõikakastmesFoto: Tiit Efert
Mulle tundub küll, et keel kui hõrgutis on viimasel ajal veidi unustusehõlma vajunud. Keele valmistamiseks on viise mitmeid ja kõik need on ühtviisi head, aga see retsept on tõeline klassika! Keele võid varem valmis keeta, et sellele siis mõnel sobival päeval kaste ja köögiviljad juurde valmistada. Ja vaata, et sa puljongit ära ei vala, sest puljong on alati juba pool roast! Siin retseptis kasutasin ma rosmariini-sidruniahjukana kontidest valmistatud puljongit, mille kerge rosmariinimaitse passib roale hästi.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
1 kg Veisekeel
10 tk Must terapipar
1 tk Sellerivars
1 tk Sibul
1 tk Porgand
2 tk Loorberileht
Sool
KASTE
100 g Sibul
2 tk Küüslauguküüs
2.5 dl Rõõs koor 35%
3 tl Dijoni sinep
4 tl Marineeritud mädarõigas
Külmpress oliiviõli
Sool
Värskelt jahvatatud must pipar
LISANDID
300 g Peet
300 g Porgand
Kanapuljong, keetmiseks
Ürdid serveerimiseks

Valmistamine
1. Tõsta keel potti, kata külma veega ja aja keema. Vala esimene keeduvesi ära ja tõsta keel potti tagasi. Lisa pipraterad, sellerivars, porgand, loorberilehed ja sibul (ära sibulat koori, sest koored annavad puljongile kena värvuse). Vala peale nii palju külma vett, et keel oleks kaetud, ja maitsesta soolaga. Aja keema, vähenda kuumust ja lase haududa madalal tulel 2 tundi.
2. Kui keel on pehme, tõsta see puljongist välja ja eemalda kohe nahk (hiljem on seda suhteliselt võimatu teha – siis pead naha pealt ära lõikama ja osa keelest läheb kaotsi). Jahuta keel ja mähi see fooliumisse (juhul kui soovid keelt kasutada alles mõnel järgmisel päeval, tõsta see külmkappi ootele).
3. Kastme valmistamiseks kuumuta pannil õli ning prae sibul ja küüslauk kuldseks. Vala peale koor ja kuumuta läbi. Tõsta seejärel pann pliidilt ning maitsesta kaste sinepi, mädarõika, soola ja pipraga.
4. Pese porgandid ja peedid ning keeda neid kanapuljongis, nii et need jäävad kergelt krõmpsud. Tõsta fooliumis keel enne serveerimist ahju soojenema. Seejärel eemalda foolium ja viiluta keel. Nirista üle sooja kastmega ja paku kõrvale keedetud köögivilju.