Tsitruseline kook rabarberigaFoto: Siim Vahur
Nädala kook
20. märts 2017, 05:24

Tsitruseline kook rabarberiga

Häbiväärselt lihtne kook ajaks, kui aiast saab esimesi rabarberivarsi. Ükskõik kui palju ma mässan eri kihte ja kreeme sisaldavate kookidega, laualt kaovad ikka need kõige lihtsamad. Kui, siis vaid siirupiga on siin natuke jändamist…

Koostisosad
TAINAS
2 tk Muna
60 ml Rapsiõli
Peenelt riivitud sidruni- ja apelsinikoor
60 ml Rabarberimahl
1 tl Vanilliektrakt
2.5 dl Maitsestamata jogurt
3 dl Roosuhkur
5 dl Nisujahu
1.5 tl Küpsetuspulber
2 spl Hakitud mündilehed
SIIRUP
1.5 dl Suhkur
2 spl Peenelt riivitud sidruni- ja apelsinikoor
1 dl Värskelt pressitud sidruni- ja apelsinimahl
1.25 dl Vesi
3 spl Hakitud piparmünt
LISAKS
200 g Rabarberivarred

Valmistamine
12 tk
1. Vispelda munad, õli, tsitruseliste koor, vanilliekstrakt, jogurt ja suhkur omavahel. Sõelu juurde küpsetuspulbriga segatud jahu. Haki mündilehed ning sega juurde. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ja õrnalt võitatud lahtikäivasse vormi (d 24 cm). Küpseta 180kraadises ahjus 30–35 minutit või kuni tikk tuleb koogist välja puhtalt.
2. Samal ajal, kui kook ahjus, valmista siirup. Sega potis suhkur, tsitruseliste mahl ja vesi. Keeda, kuni segu pakseneb, ning võta siis tulelt. Lisa riivitud tsitruseliste koor, hakitud piparmünt ja jäta maitsestuma. Kui kook on ahjust tulnud, torgi see grilltikuga võimalikult auklikuks. Nirista pool siirupist koogi pinnale (kooki vormist välja võtmata).
3. Haki rabarberid ja poeta siirupipotti. Lisa vajadusel suts vett. Kui rabarberitega siirup on keema läinud, keera tuli maha ja vala poti sisu koogile. Tõsta kook tunniks-paariks külmkappi. Lõika lahti ja paku kõrvale vanillijäätist, vahukoort või maitsestamata jogurtit, sest rabarber ihkab enda kõrvale piima.