Krista rukkileibFoto: Britt Paju
Kiudainerikkad toidud
20. veebruar 2017, 04:06

Krista rukkileib

Oma esimese rukkileiva küpsetasin seitse aastat tagasi. Nagu eestlane ikka, ei saanud esialgu hästi vedama ja nüüd ei saa enam pidama. Küpsetan leiba kaks korda nädalas ja selle värske lõhn kutsub pere laua taha kokku.

Koostisosad
400 g Juuretis
1.5 l Vesi
1.5 kg Rukkijahu
30 g Sool
90 g Suhkur
150 g Seemned (nt leivateoks mõeldud seemnesegu)
200 g Kuivatatud jõhvikad
200 g Suitsusink
200 g Maltoosa

Valmistamine
3 leiba
1. Pane juuretis suurde kaussi või potti. Vala juurde 1,5 l vett, lisa 500 g jahu, maltoosa, sool ja suhkur. Sega ühtlaseks massiks, kata rätikuga ja jäta 5–10 tunniks käärima. Käärimisprotsessi pikkusest sõltub leiva maitse – mida pikem aeg, seda hapukam leib. Kui segu on saanud piisavalt käärida, lisa vähehaaval juurde ülejäänud jahu.
2. Nüüd on õige hetk võtta kausist ports juuretist – umbes 400 g – järgmiseks leivateoks. Juuretis säilib külmkapis kuni kaks nädalat.
3. Jaga leivatainas kolmeks võrdseks osaks, ühele osale lisa seemned, teisele kuivatatud jõhvikad, kolmandale kergelt pruunistatud tükeldatud sink. Tõsta tainaportsud võiga määritud vormidesse – minu vormid on 28 cm pikad. Tainas peaks vormi täitma umbes ¾ ulatuses.
4. Jäta leivatainas umbes kaheks tunniks kerkima, kuni see täidab vormi ääreni. Küpseta leibasid 250 kraadi juures 20 minutit ning alanda siis kuumus 220 kraadini. Seejärel küpseta 15 minutit ja alanda kuumus 200 kraadini.
5. Küpseta 15 minutit ning keera kuumus 180 kraadi peale. Küpseta veel 20 minutit. Küpsetamise ajal hõõru leibu niiske rätikuga, et need ei jääks kuivaks.
6. Kui leivad valmis, võta need vormidest välja ja keera tunnikeseks niiske rätiku vahele. Vaheta rätik kuiva vastu ja oota, las leivad jahtuvad veel veidi. Võid leibade peale tõsta ka väikese teki või froteerätiku. Naudi värsket leiba näiteks maitsevõiga.