Vanavanaema hapukapsasupp suitsupõsegaFoto: Andra Kalda
Kiudainerikkad toidud
20. veebruar 2017, 05:45

Vanavanaema hapukapsasupp suitsupõsega

Suppi katab krõbe saiakoorik, mida on söömisel mõnus sooja poti küljest murda ja paksu leeme sisse kasta. Kuna vanavanaemade ajal oli seapekk au sees, siis on ka supp ausalt rammus ja pekine.

Koostisosad
1 kg Suitsupõsk
1 kg Porgandiga hapukapsas
1 dl Odrakruubid
5 tk Keskmine kartul
Sool
Suhkur
TAINAKATE
6 g Kuivpärm
4 dl Nisujahu
1 tl Suhkur
Sool
100 ml Vesi
0.5 spl Õli

Valmistamine
1. Pane suitsupõsk keema. Keeda u 10 minutit, vajadusel riisu tekkinud vaht. Lisa hapukapsas ja kruubid ning nii palju vett, et ained oleksid veega korralikult kaetud. Maitsesta suppi soola ja suhkruga. Lase vähemalt tunnike podiseda.
2. Vahepeal alusta tainategu: sega kausis pärm, jahu – alguses vähem, hiljem saad vajadusel juurde panna –, suhkur ja sool. Lisa ka vesi ja õli ning sõtku tainaks. Lase kahekordseks kerkida ning sõtku siis jahusel pinnal veel kord läbi. Tainas peab jääma nii tihke, et kausi peale venitades katki ei läheks.
3. Kui kapsas on pehmeks keenud, võta liha potist välja ja pane kartulikuubikud supi sisse. Lõika liha tükkideks ja libista supi hulka. Vajadusel lisa veel ka suhkrut, soola või vett. Kartuli pehmenedes tõsta supp potikestesse või kuumakindlatesse kaussidesse. Jaota tainas osadeks ning rulli soovitud suurusega õhukeseks ringiks. Kata supikauss tainakaanega ja küpseta 200-kraadises ahjus seni, kuni tainas on kuldne ja krõbe.