Mee-porgandikook astelpajukreemigaFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
6. veebruar 2017, 06:22

Mee-porgandikook astelpajukreemiga

Porgandis sisalduvad karotenoidid aitavad vähendada südame-veresoontehaiguste riski, tõrjuda mõnesid vähkkasvajate vorme, turgutavad nägemist ja immuunsust. Kuumtöötlemine vähendab pisut karotenoidide hulka, kuid teeb nad organismile paremini omastuvaks. Mesi aga on tulvil antioksüdante, seedimist soodustavaid ensüüme ja mikroelemente, mis toetavad immuunsüsteemi ja teevad kehale igal moel pai.

Koostisosad
PÕHI
2 dl Suhkur
2 tk Muna
50 g Või
2 spl Mesi
1 tk Peene riiviga riivitud porgand
2 tl Küpsetuspulber
7 dl Nisujahu
ASTELPAJU-HAPUKOOREKREEM
600 g Hapukoor
1 dl Suhkur
2 spl Astelpajumoos
SERVEERIMISEKS
3 spl Vedel mesi
1 peotäis Astelpajumarjad

Valmistamine
12tk
1. Kuumuta ahi 190 kraadini. Klopi suhkur ja munad lahti. Sulata kastrulis või, lisa mesi, munad ja riivitud porgand, sega ühtlaseks. Võta pliidilt ja sega hulka küpsetuspulbriga
segatud jahu. Sega niikaua, kuni tainas enam ei kleepu. Kui vaja, lisa veel jahu.
2. Jaga tainas 6 võrdseks tükiks, mis veereta pallideks. Kata pallid toidukilega, et need rullimise ajal veel soojad oleks. Rulli kõik pallid u 0,5 cm paksusteks ja u 22 cm läbimõõduga ketasteks. Ühesuguse mõõdu saamiseks kasuta nt tordivormi põhja või kaussi. Pane kettad võiga määritud ja jahuga üleraputatud küpsetuspaberile ja küpseta 3–5 minutiga kuldpruuniks.
3. Võta ahjust ja jahuta restil. Kreemiks sega hapukoor suhkru ja astelpajumoosiga. Lao 5 põhja kihiti kreemiga, kõige peale määri kreem. Purusta 6. põhi ja puista puru koogile. Pane ööseks külmkappi. Enne serveerimist nirista peale mesi ja kaunista astelpajumarjadega.