Metsamarjakook kaerapõhjalFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
6. veebruar 2017, 06:45

Metsamarjakook kaerapõhjal

Selles maiuses on koos mitu head asja. Kaerahelvestest saame rikkalikult ja organismile soodsas vahekorras süsivesikuid, väärtuslikke valke, kiudaineid, vitamiine ja mineraale. Eriti väärtuslikuks peetakse kaera lahustuvaid kiudaineid, mille toimel saame lahti hulgast halvast kolesteroolist ja hoiame vere suhkrusisalduse normis. Mustikad ja pohlad tugevdavad aga immuunsüsteemi, hakates vastu kimbutavatele haigustele.

Koostisosad
PÕHI
70 g Pehme või
1 dl Sukur
1 tl Vanillsuhkur
2 tk Väike muna
2.5 dl Täisterakaerahelbed
2.5 dl Nisujahu
TÄIDIS
3 dl Külmutatud või värsked mustikad
2 dl Külmutatud või värsked pohlad
4 spl (Tuhk)suhkur
1 spl Kartulitärklis
1 tk Munavalge
Suhkur

Valmistamine
10 tk
1. Hõõru või suhkruga pehmeks, sega hulka vanillsuhkur ja munad. Lisa kaerahelbed ja jahu, sega ühtlaseks tainaks. Vooderda 24 cm pirukavorm küpsetuspaberiga ja suru tainas vormi põhja, jättes u 2 cm kõrgused ääred. Torka kahvliga koogipõhja augud ja küpseta 200 kraadi juures u 15 minutiga küpseks.
2. Katteks sega marjad tuhksuhkru ja kartulitärklisega. Külmutatud marju pole eelnevalt sulatada vaja. Kata pirukapõhi marjaseguga ja pane veel 10 minutiks ahju, et marjad pehmeneks ja suhkur sulaks.
3. Vahusta munavalge suhkruga tugevaks vahuks ja tõsta tupsud lusika või kondiitripritsiga koogile. Kuumuta leeklambiga või hoia mõni minut ahjus grilli all, kuni munavaht pruunistub.