Karamellise küüslaugu ja kõrvitsa pirukasFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
6. veebruar 2017, 06:33

Karamellise küüslaugu ja kõrvitsa pirukas

Küüslauk kui baktereid ja mikroobe hävitav + kõrvits kui vähe kaloreid, aga palju kiudaineid, antioksüdante, mineraale ja vitamiine sisaldav köögivili on üheskoos tõhusad tervistajad.

Koostisosad
PÕHI
1.5 dl Rukkijahu
1.5 dl Nisujahu
1 tl Sool
0.75 tl Küpsetuspulber
75 g Või
1.5 dl Hapukoor
TÄIDIS
300 g Kõrvits
3 tk Keskmine küüslaugupea
2 spl Või
1 spl Mesi
1 spl Valgeveiniäädikas
2 tk Muna
7 spl Maitsestamata jogurt
75 g Kõvem juust (nt Gouda)
60 g Kitsejuust
3 tl Hakitud estragon
Sool
Must pipar

Valmistamine
10 tk
1. Sega kokku rukki- ja nisujahu, sool ja küpsetuspulber. Mudi hulka või ja lisa hapukoor. Sega ühtlaseks tainaks, suru palliks ja pane vähemalt 30 minutiks külmkappi.
2. Kuumuta ahi 180 kraadini. Lõika kõrvits viiludeks ja rösti ahjus 20 minutit. Rulli tainas u 3 mm paksuseks ja nii suureks kettaks, et see kataks 24 cm vormi põhja ja ääred.
Pane vormi põhja küpsetuspaber, sellele tainas, mis kata omakorda küpsetuspaberiga. Pane peale raskus ja küpseta ahjus 10 minutit. Siis eemalda nii raskus kui küpsetuspaber.
3. Koori küüslauguküüned. Pane mõne supilusikatäie veega potti ja hauta 7– 8 minutiga peaaegu pehmeks. Lisa või, keera tuld juurde kuumuta, kuni vedelik on aurustunud ja küüned hakkavad pruunistuma. Lisa mesi, äädikas ja sool ning hauta veel 8–10 minutit, kuni küüned on siirupised.
4. Lõika kõrvits 2 cm kuubikuteks ja pane pirukapõhjale.
5. Klopi munad lahti, sega jogurti ja riivjuustuga, maitsesta soola ja pipraga ning vala põhjale. Pane peale murendatud kitsejuust ja küüslauguküüned, nirista üle siirupiga, lisa hakitud estragon. Alanda ahju kuumust 170 kraadile ja küpseta 30 minutit, kuni täidis on tahe ja kuldpruun. Serveeri värske salatiga.