Inglise ja Iiri köök

Iiri soodaleib punaste läätsedega 

Lia Virkus, 16. jaanuar 2017, 05:33
Iiri soodaleib punaste läätsedegaFoto: Jaan Heinmaa
Ahjusoojalt koos võiga viib see küpsetis keele alla. Maitseb hommikukohvi kõrvale, koos juustuga on seda hea pakkuda ka külla tulnud sõpradele esimese nälja kustutamiseks ja oma perele argiõhtuseks maiustamiseks.

Koostisosad
0.5 dl Kuivatatud punased läätsed
5 dl Nisujahu
5 dl Täisteranisujahu
1.5 dl Täisterakaerahelbed
2 tl Söögisooda
1 tl Küpsetuspulber
1 tl Meresool
60 g Või kuubikutena
5 dl Maitsestamata jogurt võ hapupiim
1 tk Suur muna
2.5 dl Kuivatatud puuviljad (rosinad, aprikoosid, jõhvikad)

Valmistamine
2 saia
1. Pane ahi 180 kraadi juurde sooja. Keeda läätsed vees päris pehmeks (15–20 minutit). Nõruta ja jäta ootele. Sega suures kausis omavahel kuivained: jahud, kaerahelbed, sooda, küpsetuspulber, sool. Lisa võikuubikud, näpi segamini. Sega kahvliga väiksemas kausis omavahel jogurt ja muna, kalla kuivainetele. Lisa läätsed ja kuivatatud puuviljad (lõika aprikoosid ribadeks).
2. Laota tainas õrnalt jahuga kaetud pinnale ja sõtku 3–4 korda, vormides seda õrnalt lapikuks palliks. Vormi küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadil kaheks piklikuks pätsiks. Tee peale kaks sügavat lõiget, moodustades X-i, või tõmba terava noaga peale lihtsalt viltused triibud. Tõsta soovi korral kahte võiga määritud leivavormi. Võid küpsetada ka ühe suurema pätsi ahjuplaadil ja teise, väiksema, leivavormis.
3. Küpseta 35–40 minutit või kuni pätsid on läbi küpsenud. Võid katsuda küpsust tikuga. Tõsta ahjust ja jäta jahtuma.