Kiudainerikkad toidud

Pärmiga kergitatud rukkileib puuviljade ja pähklitega 

Tuuli Mathisen, 9. jaanuar 2017, 06:00
Pärmiga kergitatud rukkileib puuviljade ja pähklitegaFoto: Tuuli Mathisen
Olemuselt üsna klassikaline sepik, kus üllatuskülalisteks rukkijahu, hakitud datlid ja pähklid. Tänu nendele muutub see leib mõnusaks suupisteks.

Koostisosad
3 dl Veski Mati Rukkijahu
5 dl Veski Mati Sepikujahu
1 pk Veski Mati kuivpärm
1 spl Vedel mesi
0.3 dl Õli
100 g Rosinad
100 g Jämedalt hakitud mustad ploomid
Hakitud pähklid (nt Kreeka pähklid või sarapuupähklid)

Valmistamine
2 pätsi
1. Sega omavahel sepikujahu ja kuivpärm. Lisa 3,5 dl käesooja vett. Sega läbi ning lisa siis sool ja mesi. Sõelu nüüd juurde rukkijahu ja siis veidihaaval õli, kuni kogu vajaminev kogus on lisatud. Sõtku tainas ühtlaseks ja läikivaks. Sõtkumise lõpus lisa ka rosinad, mustad ploomid ja pähklid.
2. Puista peale jahu ning jäta räti alla kerkima umbes tunniks.
3. Kerkinud tainas jaota jahusel pinnal kaheks, vormi kaks pätsi ja jäta ahjuplaadile veel kerkima pooleks tunniks kuni tunniks. Tõmba leivapätsidele terava noaga paar sisselõiget.
4 .Küpseta 220-kraadises ahjus 20 minutit, kuni leivad on kuldse kooriku saanud. Ahjust välja võttes võid leibadele veidikeseks ajaks niiske köögiräti peale visata. Naudi värskelt ja võiga.