Maksapirukas õuntegaFoto: Jüri Seljamaa
Küpsetised
2. jaanuar 2017, 06:39

Maksapirukas õuntega

Õrn lambamaks ja ka linnumaksad sobivad hästi mahedamaitselisse õuna-sibulapirukasse. Õun annab hapukust ja sibul pisut magusust ning need mõlemad maitsed haakuvad hästi maksa omaga. Tavalistele pirukatele teretulnud vaheldus.

Kogus: kuuele

Koostisosad
MURETAINAS
100 g Või
1 tk Munakollane
1 spl Hapukoor
0.5 tl Sool
1 tl Suhkur
6 dl Nisujahu või toortatrajahu
TÄIDIS
1 tk Lambamaks
1 spl Või
2 tk Suur mahlane õun
1 tk Salatisibul
1 tl Tüümian
1 tl Sool
Must pipar
100 g Riivitud juust
2.5 dl Rõõsk koor 35%
2 tk Muna

Valmistamine
1. Kui valmistad muretaina ise, siis näpi külmas hoitud või ja muud ained kokku. Mähi tainas kilesse ja pane veidikeseks külmkappi.
2. Lõika maks väikesteks kuubikuteks, seejärel tükelda poole väiksemateks kuubikuteks. Haki sibul peeneks.
3. Kuumuta pannil või ja prae maksatükid käredal tulel kiiresti pruuniks. Lisa sibul ja kuumuta 2–3 minutit. Lisa õunatükid, sega ja keera tuli maha. Maitsesta. Klopi munad vahukoore ja juustuga lahti.
4. Võita küpsetusvorm ning vooderda see lahtirullitud tainaga. Sega kooresegu maksaga kokku ning vala küpsetusvormi.
5. Küpseta 200kraadises eelkuumutatud ahjus 20–25 minutit. Alanda veidi kuumust ja küpseta veel, kuni pirukas muutub kuldpruuniks ning tikuga katsudes on kooretäidis hüübinud. Lase enne serveerimist pisut jahtuda.