Eesti köök

Kodune soola- või suitsupeekon 

Britt Paju, 9. jaanuar 2017 06:55
Kodune soola- või suitsupeekon
Nii soola- kui suitsupeekonit saab edukalt ka ise valmistada. Pikemaks säilitamiseks sedasorti peekon küll ei sobi, kuid ega seda kauaks jagugi.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min
15 minutit + 5 päeva soolamiseks (+ 1 tund küpsetamiseks)

Koostisosad
600 g Rakvere jahutatud peekon kamaraga
200 g Jäme meresool
2 tk Tükeldatud loorberileht
2 spl Rafineerimata roosuhkur
1 tl Must pipar
1 spl Hakitud rosmariinilehed
1 tl Kadakamarjad

Valmistamine
1. Sega kokku sool, loorberitükid, pipar, kadakamarjad ja rosmariinilehed. Võta peoga soolasegu ja hõõru peekonitükk korralikult sellega kokku. Säilita ülejäänud soolasegu.
2. Aseta soolaseguga kokku hõõrutud peekonitükk plastkarpi või keraamilisele alusele (kata alus köögikilega).
3. 24 tunni pärast vala eraldunud vedelik nõu põhjast ära ja määri liha uuesti värske seguga. Tee nii veel 4‒5 päeva jooksul.
4. Loputa peekonitükk korralikult külma veega ja kuivata. Säilita külmkapis paberisse keeratult (ära kasuta kilet!).
5. Kui soovid valmistada ise suitsupeekonit, siis küpseta loputatud ja kuivatatud soolapeekonit suitsutuskotis 250 kraadi juures 30 minutit. Seejärel alanda kuumus 180 kraadini ja küpseta veel 1 tund. Lase lihal suitsutuskotis vähemalt 10 minutit tõmmata, seejärel eemalda ettevaatlikult kotist. Lase jahtuda ja säilita külmikus.