Tarretatud keeletortFoto: Jaan Heinmaa
Pille Enden 19. detsember 2016 04:25
Seekord teeme keelest tordi, milles tooni ja maitset annab hapukas tarretis. Viimase võib teha naturaalsest hapukamast mahlast. Või siis kasutada mahla asemel keele keeduleent.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: üle 60 min
40 minutit + min 6 tundi külmkapis

Koostisosad
7 tk Rukkileiva viil
100 g Toorjuust
600 g Keedetud veise- või seakeel
2 tk Marineeritud kurk
150 g Marineeritud kõrvits
1 peotäis Jõhvikad
1 dl Konservherned
Petersellilehed
TARRETIS
6 dl Hapukas mahl (jõhvika, punase sõstra vms)
9 tk Želatiinileht
KASTE
1.5 dl Majonees
0.5 dl Rõõsk koor 35%
2 tl Mädarõigas

Valmistamine
1. Lõika leivaviiludelt ära koorikud, murenda sisu ja sega toorjuustuga. Kata 24 cm pirukavorm toidukilega. Suru leivasegu vormi põhja.
2. Lõika keedetud keel, kurgid ja kõrvitsad kuubikuteks.
3. Pane želatiinilehed külma veega 10 minutiks likku, nõruta ja suru võimalikult kuivaks. Kuumuta 1 dl mahla ja lahusta selles želatiinilehed. Sega ülejäänud vedelikuga. Vala vedelik tükeldatud ainetele ja sega läbi.
4. Tõsta leivapõhjale. Raputa peale jõhvikad ja herned, kaunistuseks lisa petersellilehed. Pane tort vähemalt 6 tunniks, aga parem kui kogu ööks külmkappi tarretuma.
5. Sega kastmeks majonees ja vahustatud koor, maitsesta mädarõikaga.