JõululeibFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
19. detsember 2016, 06:15

Jõululeib

Imehea ahjusoojalt koos võiga. Juust ja marmelaad sobivad lisandiks samuti hästi. Hea kingituseks jõuluajal külla minnes kaasa võtta, aga siis kindlasti värskelt küpsetatuna.

Koostisosad
4 dl Keefir
1 spl Oliiviõli
1 tk Muna
5 dl Nisu- või odrajahu
2 tl Küpsetuspulber
3 spl Pruun roosuhkur
1 tl Sool
1 tl Kaneel
2 dl Täisterakaerahelbed
1 dl Mandlid või metspähklid
1 dl Ribadeks lõigatud kuivatatud aprikoosid ja/või ploomid
1 dl Rosina

Valmistamine
1 päts
Sega keefir, õli ja muna. Teises suures kausis sega omavahel kuivained: jahu, küpsetuspulber, suhkur, sool, kaneel, kaerahelbed ja puuviljad-pähklid.
2. Sega vedelik koos kuivainetega ühtlaseks tainaks ja tõsta võiga määritud piklikku leivavormi.
3. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 30–40 minutit, kuni sai on pealt kaunilt kuldpruun ja sissetorgatud tikk jääb kuivaks.