Toorjuustuglasuuriga pehme piparkookFoto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
19. detsember 2016, 05:09

Toorjuustuglasuuriga pehme piparkook

Olen mitukümmend aastat juba esimesel advendil küpsetanud plaaditäie pehmet piparkooki, mis toob koju magusat jõuluaroomi. Siinsest kogusest saab suure plaaditäie kooki, millest jätkub perele maiustamiseks mitmeks päevaks. Kook maitseb hästi ka ilma glasuurita, meie nii seda enamjaolt naudimegi. Pidulikumal puhul kata kook pealt hõrgu toorjuustuglasuuriga.

Kogus: kümnele

Koostisosad
5 dl Keefir või hapupiim
5 dl Pruun roosuhkur
7 dl Nisujahu
1 spl Söögisooda
3 tl Jahvatatud nelk
3 tl Kaneel
1.5 dl Pohlamoos
150 g Või
TOORJUUSTUGLASUUR
400 g Toorjuust (maitsestamata)
3 dl Tuhksuhkur
1 tl Vanillsuhkur
KAUNISTAMISEKS
Pohlad, jõhvikad
Kaneel

Valmistamine
1. Võta suur kauss. Mõõda sinna keefir või hapupiim ja suhkur, sega läbi. Sega omavahel jahu, sooda, nelk ja kaneel, lisa tainale. Lisa ka pohlamoos ja sulatatud või, sega ühtlaseks tainaks.
2. Kata kõrgete servadega suur ahjuplaat küpsetuspaberiga ja laota sinna tainas. Küpseta 200 kraadi juures 40 minutit. Proovi tikuga küpsust – tikk peab jääma kuivaks. Lase jahtuda.
3. Sega kokku toasoojad glasuuriained ja kata kook glasuuriga. Joonista kahvliga peale kena muster, puista soovi korral peale kaneeli ja kaunista kook marjadega.